БАНКА ХРАНЕ: ИЗ МАРШАЛОВОГ ПЛАНА ИЗЛОСТАВЉЕНИ СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНИ

Из Банке хране саопштавају да Маршалов план не обухвата социјално угрожене становнике Црне Горе, којима је помоћ  пријеко потребна. У саопштењу наводе  да нису умали увид  у документ,  нити је било јавне расправе гдје би сви заинтересовани дали допринос, али на  основу онога што су могли путем медија да сазнају је да овај план не обухвата социјално угрожене становнике.

-У Маршаловом плану  се говори о прерасподјели буџетских средстава, а не о стварању нове вриједности. Нема нових  радних мјеста у привреди, нема  повећања извоза  али има  најаве повећања плата онима који раде у држави а које плаћа сваки становник Црне Горе. Упознати смо да је државни апарат преоптерећен запосленима , да је одавно морао бити мањи, те да је држава највећи послодавац , што довољно говори о нашој економији. Посебна је тема ко се и на који начин могао запослити у државној  управи, саопштавају из Банке хране.

У Маршаловим  плану се помињу пореске стопе али ни ријечи  нема, о смањењу или нултој  стопи  пореза на дјечију храну, пелене, одјећу и обућу, за шта се Банка хране залаже десет година.

Нема  најаве приоритетног запошљавања у стални  радни однос једног члана  домаћинства из социјално угрожених породица,  као мјере умањења сиромаштва и раслојавања. Ни ријечи нема о Стратегији за борбу против сиромаштва и расипања хране.

Дугогодишњи незапослени који чаме деценијама на Заводу за незапослене, не својом вољом,   немају никакву подршку система. Они су невидљиви за Маршалов план као и остала незапослена лица,  којих има званично скоро 54 000.Држава нема евиденцију  о укупном броју незапослених особа  у Црној Гори, нити мјере како им помоћ да буду активни ствараоци друштва. Шта каже Маршалов план за њих, не знамо. Транспарентност и свеобухватност су проблеми, саопштено је између осталог из Банке хране.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here