ИВО ВИСИН – ПРВИ КАПЕТАН КОД ЈУЖНИХ СЛОВЕНА КОЈИ ЈЕ ОПЛОВИО СВИЈЕТ

Вече посвећено Иву Висину, првом поморском капетану са наших простора који је опловио свијет, одржано је у Котору, у оквиру програма обиљежавања Дана Општине Котор. О славном морепловцу из  Прчања, говорили су бројни учесници програма  са аспекта културне и нематеријалне баштине Боке которске, једриличарства, поморства и бродоградње.

Прошло је 215 година од рођења првог поморског капетана са наших простора који је опловио свијет Ива Висина. На пут око свијета на свом брику Сплендидо, са 11 чланова посаде, кренуо је 1852. из белгијске луке Антверпен ка западу. По повратку у Европу 1859. године, славни поморац добио је од аутријског цара почасну заставу „Merito navale”, као први поморац који је под аустријском заставом опловио свијет. Иако је оставиo немјерљив траг у историји о њему се у Црној Гори ипак не говори довољно и то би требало промијенити- један је од акцената са вечери посвећене славном поморцу.

О капетану Иву Висину није пуно писано. Поред дон Ника Луковића и професора Милош Липовца, о њему је писао још проф. др Миленко Пасиновић, казао је кустос Поморског музеја Црне Горе Котор Илија Млинаревић.

-Мишљења смо да би поморска литература, поготово када би се пронашао поморски дневник са једрењака Сплендидо, била увелико обогаћена драгоцјеним документом о поморској прошлости Боке которске. Дон Нико Луковић је у Гласу Боке 1934. за Ива Висина казао да је био неустрашиви морепловац, чије је путовање задивило поморске кругове и аустријске власти једног доба, те да оно представља сјајну страницу историје нашег поморства. Овај подвиг још данас након 162 године запањује све оне који знају шта је пловидба или су њени активни учесници. Једини извор из приказа Висинове пловидбе је проспект путовања, на основу бродског дневника објављен 1860. у Трсту у поморском годишњаку. Његов наслов у преводу са италијанског значи „Пловидба извршена од Ива Висина аустријског капетана трговачке морнарице, из Прчања у Боки Которској, са својим бриком Сплендидо, за 8 година непрекидно у водама Индије, Кине, Индокинеског архипелага, водама Аустралије и дуж западних обала Америке“. Нажалост, данас није познато гдје се налази бродски дневника брика Сплендидо, казао је Млинаревић.

Гледано са маритимног аспекта, то што је урадио Иво Висин је подухват без премца у историји бокељског поморства и зато је, по мишљењу већине стручњака, он најзначајнија поморска личност са наших простора. Новинар и публициста Синиша Луковић указао је на посебан карактер славног капетана.

-Када је Сплендидо 11. фебруара 1852. године испловљавао из белгијск луке Антверпен, накрцан теретом текстила, за Јужну Америку, Ива Визина и његов брод је из луке испратио само Шпиро Визин, његов стриц. Иво му је на поласку, док се брод одвајао од обале казао „Или богатији или славнији од тебе или мртав“. Дакле, видите у њему енергију и мотив да преузме ризик сваке вртсе – економски, сигурносни и животни, казао је Луковић.

Како је казао, једино је тачно рећи да је Визин први Јужни Словен са звањем капетана који је опловио свијет.

-Први је био поручник Стеван Вукотић родом из Братешића код Грбља, официр руске ратне морнарице и он је скоро 30 година прије Висина опловио свијет. Иво Висин је био први Јужни Словен са звањем капетана који је опловио свијет на сопственом броду, истиче Луковић.

О славном поморцу и његовом легату говорила је и доц. др Сенка Шекуларац Ивошевић са Поморског факултета, а потом упоредила ондашње са данашњим поморством и истакла да се данас поморци сусрећу са бројним искушењима.

-Мушкарци и жене у савременом поморском транспорту, укупно чине око 1. 500 000 помораца свијета и живе и раде у једном врло специфичним окружењу, ризичном, а врло често изолованом. Поморци од три до 12 мјесеци бораве на броду, а статистика говори да је у једном тренутку 400.000 помораца широм свијета зауставила пандемија корона вируса и да су због те ситуације, остали далеко од својих домова. Управо то нам говори да није само Иво Висин имао искушења током свог путовања, већ да и савремени поморци живе и раде у изазовним околностима, казала је Шекуларац Ивошевић.

Новљанин Мирко Косић у име организатора манифестацфије НВУ “Bocche di mondo” казао је да је идеја да се покрене манифестација посвећена капетану Визину за коју ће се трудити да постане традиционална.

-Наша идеја је да се бавимо очувањем и традицијом Боке и нашег културног насљеђа, екологијом као и пројектима везаним за туризам и нове видове туристичке понуде како Боке тако и Црне Горе. Планиране активности ће се обављати током цијеле године. Овом приликом бих најавио да је наша иницијатива за следећу годину, која је јубиларна, пошто се навршава 170 година од почетка путовања Ива Висина, покренемо манифестацију “Традиционални дани Ива Висина”, а у оквиру које ћемо организовати радионице на тему поморства, културе, традиције, моделарства, новинарства и публицистике, најавио је Косић.

Испред фондације „Висин” обратио се Андреј Недовић, који је појаснио да се ова фондација бави стипендирањем студената из Црне Горе који студирају у иностранству.

-Иво Висин је за нас инспирација, сви ми који смо некада отишли из ове земље смо уствари као он. Сви наши студенти који иду широм свијета су представници идеологије и инспирације Ива Висина, казао је Недовић.

Видео поруком се обратио троструки олимпијац, једриличар Новљанин, Миливоје Дукић.

-Оно што је заједничко једриличарима и поморцима је да су нам исти вјетрови и да нам исти вјетрови дувају у прову и крму, тако да увијек са поносом излазимо из Боке и враћамо се у њу, истакао је Дукић.

Причу о капетану Иву Висину погледајте у емисији Море и залеђе РТХН уреднице Слађане Рашо.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here