АТА: НОВЕ МЈЕРЕ ОТЈЕРАЋЕ ТУРИСТЕ И ОТЕЖАТИ ДОЛАЗАК ЦРНОГОРСКИМ ДРЖАВЉАНИМА

Асоцијација туристичких агенција Црне Горе оцијенила је да нове епидемиолошке мјере којима се ограничава улазак људи у Црну Гору, неће дати резултате, већ само отежати долазак црногорским држављанима, а туристе отјерати на друга тржишта.

Сматрају да је бесмислена одлука која обавезује црногорске грађане да по повратку из иностранства, ако је од вакцинације прошло више од 6 мјесеци, мора да ради тест.

-Захтијевамо да грађанима Црне Горе буде дозвољен безуслован повратак у своју земљу без обзира да ли су вакцинисани, када су вакцинисани и да ли су уопште, посебно истичући да су мјере донијете када су црногорски држављани увелико на путовањима, па тражимо да дозволите свим туристичким групама које су отпутовале, како би чекали ван наших граница нову годину, повратак по условима који су важили прије њиховог одласка, наглашавају у Асоцијацији.

Напомињу да у Хрватској вакцина важи 365 дана, док је за улазак копненим путем у Мађарску потребно имати само пасош.

Како кажу, мјере које ограничавају слободно кретање људи су противуставне и угрожавају елементарна људска права.

Захтијевају да се страним држављанима максимално поједностави улазак у Црну Гору уз потврду о вакцинацији или негативном антигенском тесту.

Како додају, због будуће туристичке сезоне, већина тур-оператора дистанцираће се од Црне Горе, а то ће је потпуно изоловати и опет отјерати туристе код комшија, какав је био случај са прошлом годином.

-Предлажемо надлежним институцијама да више поведу пажњу на поштовању мјера на територији Црне Горе, а не да на границама бране Црну Гору од црногорских држављана и од туриста, саоштавају из Асоцијације.

Оцјењују да ни послије двије године актуелне пандемије, надлежни нису извукли поуке и опет понављају исте грешке. Ниједна врста мјера није зауставила долазак у Црну Гору вируса Ковид-19, као ни његових мутација попут делте или омикрона.

-Сматрамо да је доста више доношења мјера које не дају резултате. Новим мјерама условљавате долазак црногорских држављана у своју земљу, чак и онима који су вакцинисани са три дозе, а невакцинисанима одређујете карантин. То је апсолутно кршење свих права наших становника. Надлежни треба да знају и схвате да смо ми изразито зависна држава од туризма која скоро двије године трпи огромне посљедице и губитке, а да туристи неће промијенити епидемиолошку ситуацију у нашој земљи. Доказ је била љетна сезона када је у шпицу сезоне опет Подгорица имала највише заражених становника, а не неки туристички центри попут Будве, Херцег Новог, Тивта или Улциња, наводе у саопштењу.

Како додају, дозволе да се одржавају концерти, музика на јавним мјестима, разни догађаји, прославе и др. су узроци ширења заразе, а не слободно кретање грађана.

Извор:РТВ Будва

1 COMMENT

  1. SVAKA CAST..OVE MJERE PREDSTAVLJAJU DIREKTNO KRSENJE OSNOVNIH LJDSKIH PRAVA, SLOBODU KRETANJA..KRSE USTAV I GRADJANE CRNE GORE TRETIRAJU KAO ROBOVE..
    GOSPODO DRAGA , NAS JE BOG STVORI KAO SLOBODNA BICA I DAO NAM SLOBODU IZBORU…
    KO STE VI DA NAM UZIMATE SLOBODU???

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here