ПОЧЕЛО ЈЕ ИЗДАВАЊЕ ЕУ КОВИД ПОТВРДА

Издавање ЕУ КОВИД потврда за грађане Црне Горе је почело, а грађанима ће олакшати слободу кретања у земљи и иностранству јер потврђује да је особа вакцинисана, тестирана или је преболовала КОВИД 19. Потврде се издају на сајту www.ezdravlje.me

Генерални директор Директората за дигитално здравље Александар Секулић тим поводoм је истакао да ,,дигитални ЕУ КОВИД сертификат омогућава валидацију QR кодова на потврдама издатим у Црној Гори, у државама чланицама ЕУ и свим земљама које су дио ЕУ КОВИД платформе.

-Грађани потврду могу преузети у папирној форми код изабраног љекара, на вакциналним пунктовим, али и на порталу eZdravlje.me . Валидна KОВИД потврда доказ је уредне имунизације другом, односно трећом дозом вакцине. Када је у питању имунизација другом дозом, тај период не може да буде дужи од шест мјесеци. Вакцинација трећом дозом за сада има неограничену валидност“, рекао је Секулић.

Ово је први сервис који размјењује податке из регистара Црне Горе и држава чланица Европске уније, што потврду чини званичним документом ЕУ којем приступ имају и грађани Црне Горе.

Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић, указала је да је повезивање Црне Горе са системом дигиталног КОВИД сертификата Европске уније је још један примјер да само удруженим снагама можемо успјешно имплементирати овако важне дигиталне сервисе за наше грађане и радити на унапређењу цјелокупног дигиталног амбијента.

,,Срећни смо што смо кроз пројекат “Е-услуге и дигитална инфраструктура“, који имплементирамо са УНДП-јем и Делегацијом Европске уније у Црној Гори, пружили подршку Министарству здравља у дијелу инфраструктуре и изради апликативног рјешења за KОВИД сертификат и на тај начин олакшали нашим грађанима и грађанкама путовање у земље ЕУ за вријеме KОВИД-19 пандемије. Ово је још један корак напријед на путу дигиталне трансформације Црне Горе и развоја услуга које у средишту развоја имају потребе наших грађанки и грађана”, саопштила је министарка Срзентић.

Сваки оригураник у Црној Гори ЦОВИД потврду у папирној форми може преузети код изабраног доктора и на вакциналном пункту, уз валидан идентификациони документ, личну карту или пасош. За преузимање потврде са портала eZdravlje грађани користе ПИН број, који су раније преузели или га могу добити смс поруком из Фонда за здравствено осигурање. Овај поступак појашњен је и доступан на линку:https://www.ezdravlje.me/RegistracijaApp/faces/Registracija;jsessionid=6160883018f5f5e962969f1a5058

Суштинска разлика између дигиталне и папирне верзије потврде не постоји, јер QR код у обје верзије гарантује валидност приказаних података. Како би се смањила могућност злоупотребе, грађанима ће уз потврду бити достављен и ТАН-шестоцифрени код, као додатно осигурање да исту потврду не може користити више лица. KОВИД потврда садржи име и презиме корисника, датум рођења, историју вакцинације против ЦОВИД 19 инфекције, укључујући назив вакцине и датум имунизације. Потврда је бесплатна, може се издавати и малољетним лицима, а доступна је на нашем и енглеском језику.

Развијена је и мобилна апликација SAFE GO за андроид и иос уређаје. Google play и Apple Store у овом тренутку обављају ревизију црногорске апликације, и чим она буде завршена, корисници ће моћи да је преузму и користе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here