Апел Савјета родитеља да дјеца буду безбједна у школи

Упркос брзим интервенцијама припадника Одјељења безбједности Херцег Нови и благовременим реакцијама управе школе, ђаци СМШ „Иван Горан Ковачић“ због пријетећих мејлова о постављеним бомбама већ три седмице наставу похађају у онлајн формату, а проблем дојава остаје неријешен.

Свјесни да овај проблем није лако ријешити, Савјет родитеља затражио је отвореним писмом од предсједника државе и Владе и ресорних министара да изнађу начин да ученици безбједно иду у школу, док пошиљалац дојава не буде откривен, прича за РТХН предсједница Савјета, Жељка Чепић.

– То је наш апел. Учините нешто, одреагујте, нађите начин да наша дјеца буду безбједна у школи, да се врате у школске клупе. Почињу матурски испити, трећи класификациони период завршава се крајем овог мјесеца, а наша дјеца нису у школи. Милим да је то најосновније право које они имају – наводи она.

Ургенције надлежнима послате су са адресе Општине Херцег Нови и Школског одбора и Управе школе, прича Чепић и додаје да одговора за сада нема, што не мора да значи да они не улажу напоре да помогну, али је након 23 дана требало предузети конкретније кораке, сматра она.

– У овом тренутку више не размишљамо о квалитету наставе, колико о безбједности дјеце. Оно што је сигурно и што је наш став је да морају на неки начин да одреагују и да створе услове у школи да дјеца буду безбједна јер не можемо чекати да се открије ко је починилац – истиче Чепић.

Како прича ученик гимназије и председник Ђачког парламента СМШ „Иван Горан Ковачић“, Павле Ђуровић, у почетку је све изгледало безазлено и као игра, али више није, с обзиром на учесталост пријетњи и наставу која се одржава преко интернета.

– Ученици мање уче и на тежи начин им се то градиво преноси, немају могућност да градиво у школи репродукују. Тешко је похађати наставу онлајн. Када смо кући, једноставно имамо ситуацију да не можемо да се јавимо, тако да свакако није адекватан начин наставе. Надамо се да ће тај проблем што прије ријешити – наводи он.

Ђуровић подсјeћа да су апеле упутили из локалне управе, школе и грађана, јер сви очекују да надлежни макар обезбједе услове за безбједно похађане наставе у школи.

Начелник Одјељења безбједности Херцег Нови Слободан Ђокић казао је прошле седмице да је у истрагу укључен Одсјек за високотехнолошки криминал, али починилац до данас није откривен.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here