Апел родитељима да вакцинишу дјецу ММР вакцином 

Из Института за јавно здравље Црне Горе још једном упућује апел и позив  родитељима да вакцинишу своју дјецу ММР вакцином. Учинак мање покривености вакцинацијом против малих богиња нас је довео на праг избијања епидемије малих богиња.

-Први потврђени случајеви морбила су већ регистровани у региону, те стога молимо родитеље да вакцинишу своју дјецу ММР вакцином у периоду предвиђеном за вакцинацију, јер је то вријеме када су дјеца најосјетљивија на заразне болести које се превенирају овом вакцином и омогуће им здраво дјетињство.

Мале богиње могу узроковати изузетно тешке компликације као што су: упала плућа и других дијелова респираторног система, упала средњег ува, енцефалитис; касне последице након више година од инфекције, као што је субакутни склерозирајући паненцефалитис и смртне исходе. Надамо се да ћемо заједно уз помоћ родитеља, националних и међународних партнерских институција успјети спријечити епидемију  малих богиња у нашој земљи и сачувати здравље најмлађих чланова нашег друштва, поручују из Института за јавно здравље.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here