Апел корисницима да правилно одлажу грађевински и комунални отпад

Запослени у предузећу Чистоћа Херцег Нови несмањеним интензитетом раде на уклањању и одвозу већих количина комуналног отпада, али и грађевинског отпада и шута које несавјесни одлажу на јавне површине.

У јеку грађевинских радова проблем је са непрописним одлагањем отпада на бројним градилиштима, казала је за РТХН  ПР ДОО Чистоћа Радмила Перовић:

Радмила Перовић

– На градилиштима заиста имамо велики проблем. Велике количине грађевинског отпада и шута се одлаже на јавне површине и поред контејнера, што није никако у реду. Инвеститори, односно, извођачи су дужни да пријаве радове, поготово на већим градилиштима. Они потписују уговоре са Чистоћом, али не придржавају се сви правилног одлагања тог отпада и раде мимо закона. Инкасанти ће дијелити одређени промо материјал. И грађевинари су у могућности да закупе велике контејнере у које ће одлагати отпад, објашњава Перовић.

У предузећу Чистоћа Херцег Нови набавили су четири нова контејнера од седам кубика, који су намијењени за кабасти и грађевински отпад и шут.

Употребом специјалних контејнера извођачи ће правилно да одлажу отпад и тако обезбиједе већи ниво комуналног реда на површинама гдје изводе радове:

– На тај начин они рјешавају проблем одлагања. Правилно ће одлагати и немају више проблема гдје ће одлагати. У Чистоћи немају надлежност да санкционишу лица за непрописно одлагање и стварање дивљих депонија. У циљу санкционисања несавјесних извођача, требало би да се укључе инспекције, јер у опису наших дјелатности немамо те могућности. Сваки суграђанин може да пријави и ми као фирма, случајеве за кршења правила депоновања и остале проблеме надлежним инспекцијама. Позивам надлежне инстанце за тај дио посла да се мало више посвете, јер на тај начин ријешавамо и проблем чистоће града и нећемо у предузећу имати додатне активности које су беспотребне, оцијенила је Перовић.

Грађани који имају проблем да су контејнери удаљени од мјеста становања, могу да у Секретаријату за комуналне дјелатности траже да се постави да им буде ближе, што зависи од терена:

– Можемо се сви жалити да је контејнер удаљен па неће да плате, што није исправно. Корисници услуга плаћају збрињавање отпада, без обзира гдје га одлажу. Радници Чистоће се труде да га одвезу и шта би било да се не одлаже на депонију, смећа би било на све стране, објашњава Перовић.

Из предузећа Чистоћа позивају кориснике да не пале отпад и не стварају дивље депоније, да им се јаве и да ће им изаћи у сусрет, како би уклонили смеће и одвезли га на привремено одлагалиште на Ублима.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here