Апел азила за псе: Удоми, не купуј

У Азилу за псе на Диздарици тренутно је збринуто око 130 јединки, тренд удомљавања варира између једног и пет паса мјесечно, у току је проширивање капацитета, а проблем са којим се запослени суочавају је неодговорно власништво.

Честа је појава да несавјесни власници доносе своје женке са штенцима у намјери да их оставе, али капацитет Азила, како наводи Радмила Перовић из предузећа Чистоћа, тренутно није довољан за прихват нових јединки.

Радмила Перовић, Чистоћа ДОО

 

– Сад имамо око 50 јединки више него што капацитет Азила дозвољава. Кад им колеге кажу да физички не могу да прихвате нове псе, власници у афекту оду и оставе их у првој шуми, па колеге кад се враћају или иду на посао, доведу их у Азил. За невјеровати је да неко тако може да остави живо биће и да више не жели да брине о њему – наводи она.

Азил је на почетку рада имао око 70 јединки, та бројка се данас попела на преко 130, па Перовић сматра да је проблем потребно рјешавати институционално и дјеловати на повећање свијести код људи о одговорном власништву, али и давању предности удомљавању у односу на куповину.

– Сваки власник који има пса, као и они који желе да набаве, морају да знају да то повлачи јако пуно обавеза везаних за држање пса. На првом мјесту ту су вакцинација и чиповање, а како не би долазило до неконтролисаног размножавања, које нажалост имамо, што је видљиво на сваком кораку, морају се предузети мјере стерилизације и кастрације – истиче Перовић.

У току је проширивање капацитета, односно изградња додатних 36 боксова, информише Перовић, то је рјешење за тај број јединки, али не и за рјешавање проблема пребукираности Азила, због чега често апелују на суграђане да умјесто куповине, удоме кућног љубимца.

Тако ће сутра обиљежити Међународни дан паса, чији је циљ управо одговорно власништво и удомљавање.

– Овим путем позвала бих суграђане који су у могућности, сутра од 9 до 11 сати обзиром да су велике врућине, ако могу да нам се придруже, да дођу и прошетају псе, упознају Азил, виде колико јединки има, али да се поиграју са њима и пруже им љубав, што им је најпотребније – алепује Перовић.

Пси у Азилу збринути су када је ријеч о храни, власници пет шопова у Херцег Новом несебични су донатори, оно што им недостаје је дружење са људима, а у коначном дом и породица у којој би били прихваћени и вољени.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here