36. ФФХН-МФФ: Данас на програму

У оквиру такмичарске селекције дугометражног играног филма вечерас на  Канли кули у 20:30 Смрт дјевојчице са жигицама

Горан Куленовић,хрватски редитељ, између осталог култних серија Битанге и принцезе и Црно-бијели свијет, режирао је и спотове бројних  извођача (Хладно пиво, Дарко Рундек, Јинx, Забрањено пушење, Стампедо…), а освојио је и награду „Октавијан“ за најбољи средњометражни филм Равно до дна и Вјесникову награду „Бреза“ за филм 24 сата (2002.). Његов играни филм Пјевајте нешто љубавно (2007.) многи су прогласили првим хрватским роцк филмом.

У филму Смрт дјевојчице са жигицама патолог Феро враћа се на Раб, острво на којем је одрастао. Повод за долазак је сахрана ћерке његовог пријатеља. Међутим, брзо бива увучен у истрагу убиства румунске проститутке што  буди неке духове прошлости, открива  велику грешку из младости, па Феро истрагу наставља на своју руку.

На Канли кули, у термину од 22 и 30  и филм Химера из селекције Кино Европа

Алиће Рорвахер  италијанска редитељка  филмова  Срећан као Лазаро , Чуда  и Небеско тијело у новом остварењу Химера прати групу археолога  и  црно тржиште историјских артефаката. За њу су, како објашњава “гробнице ризнице које представљају мост између садашњости и прошлостиа  и смрти“. Интересује је и у ком тренутку  неки предмет престаје да буде свет за једну генерацију и умјесто тога постаје обичан остатак прошлог времена.

ФОРТЕ МАРЕ / селекција Кино Европа и Мрежа фестивала Јадранске регије

ОПАЛО ЛИШЋЕ/ Форте маре, 20 сати  и 30 минута

Аки Каурисмаки је фински редитељ са веома богатом каријером, а занимљив по ставу да филмови не треба да трају дуже од 90 минута. Његова остварења су и краћа а ријеч је о  ексцентричним пародијама разних жанрова (путописи, филм ноир, рок мјузикли).

Филм Опало лишће обитник је специјалне награде жирија 76. Међународног филмског фестивала у Кану, а критичари записују да  уз све  што познајемо код овог редитеља доноси и нешто ново, свјеже, носталгично. Ово је сторија о двоје усамљених људи који се случајно упознају у суморном, полупразном Хелсинкију и покушавају да пронађу своју прву љубав.

МРЕЖА ФЕСТИВАЛА ЈАДРАНСКЕ РЕГИЈЕ

МОЋ/ Форте маре, 22 сата

Матијас Приклер  је основао и води продукцијску кућу МПхилмс. Режирао је неколико кратких и неколико средњеметражних филмова. Моћ је његов други дугометражни филм, након Добро, хвала.

Од залуталог метка у ловачком походу страда млади извиђач, а у лову учествују познате личности из свијета политике.  Прича филма Моћ казује да случај треба заташкати па информативне службе натјерају адвоката Маруса Штајнера да среди ситуацију. У покушају да обави задатак он среће различите личности али им је заједничко да  прикривају истину насупрот онима који желе да је открију.

СЕЛЕКЦИЈА КИНО ЕВРОПА

О СУВОМ БИЉУ/ Дворана Парк/ у 18 сати

Нури Билге Џејлан  редитељ је првог кратког турског филма који је приказан у Кану у такмичарској селекцији. Потом су услиједила три дугометражна филма – ‘’Провинцијална трилогија’’: Касаба, Мајис Сикинтиси и Узак.Узак је проглашен најбољим филмом у Кану 2003. Године. Филм је освојио чак 47 награда, 23 међународне, и постао најнаграђиванији филм турске кинематографије.

У филму О сувом биљу  упознајемо младог професора испуњеног надом  да ће добити унапређење у Истанбулу, након обавезног рада у малом селу. Дуго чекање га обесхрабрује али колегица Нуреј му помаже да поново открије могућности за бољу будућност.

 

КУЋА НОБЕЛОВЦА ИВА АНДРИЋА / Документарни филм, 21 сат

RAMBOY/Matthis Joulaud, Lucien Roux

SUMMER NIGHTS/ЉЕТЊЕ НОЋИ/ Virgile Ratelle

 ARDEN OTHER/ЗЛО ВАТРЕ/Alice Brygo

PALMA NOSTRA/Jana Radan, Vesna Kujović

 PROMISED LAND/ОБЕЋАНА ЗЕМЉА/  Gijs Van Der Meer

FLYBY KATHY/Pedro Bastos

 

АМФИТЕАТАР ДВОРАНЕ ПАРК/ такмичарска селекција студентског филма, 21 сат

ФДУ БЕОГРАД, СРБИЈА

СВАКАКО ЋУ ДА КРВАРИМ/ I’LL BLEED ANYWAYS – Сара Радуловић

9-5- Маша Шаровић

СТО ПОСТО ЧОВЕК/100% HUMAN – Јана Шварц

АГРФТ ЉУБЉАНА, СЛОВЕНИЈА

ДРУГИ СУ ЋУТАЛИ

/ DRUGI SO MOLČALI / OTHERS REMAINED SILENT – Штамцар Матиц

2030- David Champaigne

ТО ЈЕ МОЈ ДОМ/ THIS IS MY HOME –  Izza Mlakar

1/4 КОРАКА/ 1/4 OF A STEP – Катја Предан

 

РЕПРИЗЕ, ДВОРАНА ПАРК

СИГУРНО МЈЕСТО, у 16 сати

О СУВОМ БИЉУ, у 18 сати

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here