И данас блокада граничних прелаза према Хрватској

Радници Института „Др Симо Милошевић“ и данас ће двочасовном блокадом граничних прелаза Дебели бријег и Кобила упозорити надлежне да не одустају од својих захтјева. То су потписивање Колективног уговора, трајно рјешавање питања дуга према „Југобанци“ у стечају, откуп акција Института од стране државе и превасходно очување јединог рехабилитационог центра у Црној Гори.
Подсјећамо, у протеклих седам дана радницима су уплаћене мајска и јунска зарада. Још увијек није реализована уплата позајмице у износу од 600 000 еура коју је одобрио Одбор директора Електропривреде, јер из тог предузећа траже гаранцију државе да ће новац бити враћен у назначеном периоду.

Министар финансија Александар Дамјановић тврди да би се та позајмица третирала као државна помоћ уколико би ишла преко трезора те да  Електропривреда има законског основа да директно финансијски помогне Институту. Из тог предузећа, у којем су исказали добру вољу да помогну да Институт превазиђе тренутне проблеме, казали су да уплата неће бити реализован док држава не прихвати да тај новац врати из буџета.

В. д. извршног директора др Саво Марић објаснио је недавно за РТХН да им је саопштено да ЕПЦГ не може директно да уплати средства јер је Институт дужник по основу утрошене електричне енергије.
Нова блокада заказана је за данас од 18 до 20 часова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here