Андрић наш савременик: Представљен опус академика Горана Петровића

У оквиру манифестације Иво Андрић – наш савременик, поводом 130 година од рођења нобеловца, у кући Ива Андрића одржано је вече са академиком Гораном Петровићем. Уз аутора, говорила је и књижевна критичарка и професорка Филозофског факултета у Никшићу, Светлана Калезић Радоњић.

Горан Петровић написао је неколико текстова, који говоре о Андрићевом дјелу и животу у Херцег Новом. Како истиче у његовом књижевном стваралштву, често користи ријечнике синонима, а одишу лиризованим језиком богате, наслијеђене и новосковане лексике.

-Тако приповједач има лексику која се прилагођава јунаку. Када јунак проговори онда би смо морали да у тој реченици или двије коју је изрекао осјетимо да је то један посебан човјек, јер сваки човјек има заиста посебну лексику, казао је Петровић

Петровићева проза захтјева много дужи и свеобухватнији приступ уз једну дозу озбиљности.
-То је као једна врста алхемије гдје постоји нека формула којом теоретичари књижевности, филолози, лингвисти могу да објасне много тога, казао је Петровић.

У оквиру манифестације Андрић наш савременик вечерас ће бити приређено књижевно вече Новице Ђурића. Уз аутора у разговору учествује магистар Милорад Дурутовић, а почетак је у 21 час.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here