Амбасадорка САД Џуди Рајзинг Рајнке отворила изложбу рестаурираних икона

Изложбу 20 рестаурираних икона насталих у периоду од 17. до 19. вијека, које су рестауриране захваљујући пројекту који је подржала Амбасада САД у Подгорици,  кроз Амбасадорски Фонд за очување културне баштине, отворила је синоћ у Галерији “Јосип Бепо Бенковић” амбасадорка САД у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке.

Иконе припадају руској, грчкој и чувеној бококоторској школи Рафаиловић-Димитријевић.  Опсежне радове на збирци спровео је Центар за конзерцвацију  и археологију Црне Горе. Пројекат је трајао скоро двије године а подржан је са око 45 000 долара.

Амбасадорка Рајнке је казала да очување културног наслијеђа игра кључну улогу у његовању билатералних односа међу народима.

Амбасадорка САД Џуди Рајзен Рајнке

-Када земље улажу у заштиту и промоцију културног наслијеђа једне друге, то показује дубоко поштовање једне историје према другој, једне  традиције према другој и индивидуалног идентитета и његује позитивне и мирне односе, казала је амбасадорка САД.

Како је рекла, очување  културног наслијеђа има моћ да његује осјећај припадности и јединства унутар заједнице, “не само стварањем осјећаја заједничког идентитета, већ уважавањем разлика у културама и традицијама и помагањем појединцима да се осјећају виђеним и схваћеним.

Током година Амбасада је финансирала неколико пројеката очувања културне баштине у Црној Гори преко Амбасадорског фонда за очување културе.

-Недавно, ове године, започели смо рестаурацију дијела зидина Старог града Котора који је под заштитом УНЕСЦО-а – артиљеријског пункта Свети Фрањо из 16. вијека, казала је амбасадорка Рајнке.

Истакла је да тај фонд није само одличан пут којим се подстиче социјална кохезија – већ има и потенцијал да подстакне црногорску економију обезбјеђивањем одрживости културе,  традиције или предмета – попут ових икона. Поручила је да је “заједничка одговорност очување  непроцењивог блага за добробит генерација које долазе.

Министарка културе и медија Маша Влаовић уз захвалност коју је упутила америчкој амбасадорки  истакла је да се партнерство двије државе  најбоље види у оваквим иницијативама које подстичу одрживост културне баштине Црне Горе.

-Уз Иконе, као слике на дрвету, платну, стаклу или камену које приказују личности и сцене из Библије и историје цркве, развиће се нововјековно и модерно сликарство на истоку и западу. Од великих мајстора ренесансе из Фиренце, Венеције и Рима, па све до наших простора и Црне Горе: знаменитог Трипа Кокоља из Котора и бококоторске школе,

Министарка културе и медија Маша Влаовић

Како је рекла овом изложбом се жели приказати фрагмент културне историје и народне традиције Црне Горе и њених грађана.

-Ова изложба уједно и сликовито говори о богатству различитости које карактерише цио простор Црне Горе, али и о заједничкој тежњи у настављању хармоничног живота различитих култура, закључила је Влаовић.

Локална управа посебну пажњу посвећује заштити, стручном вредновању и промоцији културне баштине, поручио је на отварању изложбе предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.   Подсјетио је да је  2018. усвојена  Стратегија заштите културних добара и да је од тада спроведено неколико пројеката.

Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић

-Пројекат конзервације и рестаурације икона отпочео је 2021. године и ми вечерас свједочимо његовом успјешном завршетку, казао је Катић и подсјетио да  је значај иконографске збирке препознала  и држава додјељивши јој статус културног добра од националног значаја далеке 1962. године.

-Подсјећам Вас   да су наши претходници све иконе откупили од грађана желећи да их заштите од пропадања и заборава, рекао је предсједник херцегновске Општине.

Он се захвалио  свима који су учествовали у реализацији пројекта а посебно Америчкој амбасади што је препознала  његов значај   и обезбиједила финансирање кроз Фонд за очување културне баштине.

– Вјерујем и надам се да је ово само почетак успјешне сарадње на пољу културе, рекао је Катић и поручио да ће Општина Херцег Нови  наставити да промовише и подржава овакве и сличне пројекте  у циљу очувања  и његовања  културног блага и разноликости  народа у Црној Гори.

Директорица Музеја Гордана Крунић казала је да иконе почињу да живе нови живот.

Директорица ЈУ Музеј и Галерија Гордана Крунић

-ЈУ „Градски музеј  Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“ је уз подршку Канцеларије за међународну сарадњу опстине Херцег Нови,  аплицирала код Америчке амасаде у Подгорици  и успјешно прошла на гранту Амбасадорског фонда за очување културне баштине. Поступак чишћења рестаурације и конзервације  икона је спроведен у рефернтној конзерваторској установи,  Центру за конзервацију и археологију Црне Горе на Цетињу. Поступак је спроведен у складу са Конзерваторским пројектом којим су предвиђене мјере које је потребно провести на свакој појединачној икони, казала је Крунић.

Секретаријат за културу општине Херцег Нови  финансирао је израду намјенских дрвених кутија у којима ће се иконе чувати, транспортовати и излагати.

-Кутије су по свим законским и конзерваторским стандардима урадили конзерватори Центра за конзервацију и археологију Црне Горе. Након завршетка конзервације биле су спремне и кутије тако да свака икона има своју одговарајућу, од липовог дрвета урађену кутију, рекла је Крунић.

Изложба раритетних икона  у Галерији “Јосип Бепо Бенковић” биће отворена до 15. октобра,  а потом ће бити дио сталне поставке  Градског музеја  “Мирко Комненовић”. Већ наредне године,  ову вриједну поставку имаће прилику да погледа публика у другим градовима Црне Горе и региона.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here