Амбасадорка Француске у првој званичној посјети Херцег Новом

Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић са сарадницима данас је приредио пријем за амбасадорку Републике Француске у Црној Гори, Ан Мари Маске и њене сараднике. Након пријема, делегације су присуствовале панел дискусији „Наполеонова цеста: Повезивање културног наслијеђа на Балкану“ с обзиром на то да је Херцег Нови члан Федерације Наполеонових градова, а потом обишли и споменик француским војницима на Илиници.

Предсједник Катић је изразио задовољство првом званичном посјетом новоименоване амбасадорке Републике Француске у Црној Гори, која представља потврду наставка досадашње одличне сарадње коју је Херцег Нови остварио.

-Договорили смо се да сарадњу и у наредном периоду још више јачамо, посебно када је у питању културна сарадња, али и раст броја француских туриста који посјећују Херцег Нови. Претходна, 2023. година била је рекордна по том питању и у нашем граду је боравило око 20 хиљада туриста из Француске, што је у односу на 2022. годину за око 50 одсто више, а радује нас да је раст интересовања константан. Томе је допринио и наш улазак у Федерацију Наполеонових градова, а предмет нашег разговора је била и сарадња са француским градовима у оквиру Федерације. Када је у питању развој привреде и долазак привредника у наш град, видимо значајан пораст. Велики број индивидуалних француских инвеститора је присутан у Херцег Новом и евидентна су све већа улагања и привредних и физичких лица из ове државе, казао је предсједник Катић.

Република Француска види у Херцег Новом сарадника у различитим областима, међу којима је на првом мјесту култура, али и образовање и укупна привреда, казала је амбасадорка Маске.

„У овим и другим областима јачаћемо сарадњу на свим нивоима, на државном али и на нивоу локалних заједница. Веома ми је драго због моје данашње прве посјете Херцег Новом и надам се да ће их бити још, у оквиру наше будуће сарадње и заједнички организованих лијепих догађаја“, истакла је амбасадорка Маске и захвалила предсједнику Општине и његовим сарадницима на дивном пријему у Кући нобеловца Ива Андрића.

Амбасадорка Француске у Црној Гори посјетиће Основну школу „Милан Вуковић“, у којој се учи француски језик.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here