Акциза на гориво нижа за 50%

Влада Црне Горе је данас утврдила одлуку о умањењу износа акцизе за промет безоловног бензина и гасних уља, на предлог Министарства финансија (МФ), саопштено је из овог ресора.

У интересу грађана и привреде, од 7. јуна ће подршка државе бити 50 одсто нижа акциза на гориво, умјесто досадашњих 40, чиме ће бити неутралисано или ублажено предстојеће поскупљење горива, зависно од коначне цијене због њеног раста на међународном тржишту.

Одлука Владе о додатном смањењу акцизе од 10% важиће до 5. јула ове године, након чега ће се, на предлог Министарства финансија, одлучивати у складу са тадашњим околностима које диктира тржиште.

Додатно, Министарство финансија је, да би се вратила обавеза наплате акцизе на гориво за јахте за рекреацију, одлучило да мијења Правилник о посебним мјерама царинског надзора и царинском поступку за робе које се користе за снабдијевање превозних средстава у међународном саобраћају.

Нема никакве потребе да гориво за јахте за рекреацију буде ослобођено од акцизе. То ће представљати солидарност оних који имају са грађанима који имају значајно мање, порука је министра финансија, мр Александра Дамјановића.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here