Академија поводом 80 година Прве бокељске бригаде на јесен у Херцег Новом

Поводом обиљежавања 80 година од формирања Прве Бокељске НОУ бригаде, представници борачких организација Херцег Новог, Тивта, Котора, Будве, Никшића и Требиња јуче су у Херцег Новом одржали други састанак одбора за организацију 80. годишњице ове прослављене бригаде.

Прва бокељска бригаде је основана 5. октобра 1944 у мјесту Коњско –Зубци код Требиња, а учествовала је у ослобађању 1944. и 1945. године црногорског приморја, Даниловграда и Подгорице.

Састанком је руководио потпредсједник одбора Ђорђије Злоковић из Херцег Новог,  а присутни су били Љубенко Боровић потпредсједник  СОБНОР-а Црне Горе, чланови одбора Петар Уљаревић и Слободан Стојановић и секретар Гојко Матијашевић. Чланови одбора су још  Милан Вајагић, Мато Бргуљан, Александар Вучић, Нико Зец, Милан Баста, Рајко Ћапин, Мирослав Морић и Иван Копривица.

На састанку је договорено да академија буде одржана 5. октобра у Херцег Новом у Дворани Парк са почетком у 11 сати. Пред почетак академије делегација ће положити цвијеће на Коњском гдје је бригаде формирана. Академију ће пратити изложба фотографија о путу Бригаде од Коњског до краја ратних операција на Косову и Метохији. Биће расписан и конкурс за ученике основних школа из Боке на тему о слободарском путу Бригаде у току њеног постојања. Од борачких организација општина које је ослобађала Прва Бокељска бригада тражиће да доставе списка живих бораца како би им се уручила пригодна признања.

Договорен је трећи састанак до краја јуна у Котору, као и састанци са предсједницима општина из Херцег Новог, Котора, Тивта, Будве и Требиња, ради договора о сарадњи за обиљежвање овог вриједног јубилеја и разговора за помоћ у виду финансијске конструкције како би ова манифестација била што успјешнија, наводи се у саопштењу оганизационог одбора о припреми јубилеја Бригаде.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here