АЕРОДРОМИ ЦГ: ТРОШКОВИ СМАЊЕНИ ЗА ОКО ПЕТ МИЛИОНА ЕУРА

Аеродроми Црне Горе пословну годину завршавају успјешно, нова управа смањила је трошкове за неколико милиона еура, усвојила план стратешких рута и планирала улагања која ће ниво безбједности и оперативности издићи на још већи ниво. Због сумње у злоупотребу поднијето је неколико кривичних пријава против запослених.

То је саопштено на завршној годишњој конференцији Одбора директора и менаџмента Аеродрома Црне Горе.

Предсједник Одбора директора, Небојша Ђоковић, рекао је да су, када су ступили на дужност, затекли компанију у тешком положају, а да сада већ планирају и да путнике са тиватског аеродрома воденим путем превозе до дестинација на приморју.

-Појачали смо контролу рада свих служби, направили кадровске промјене које ће се, надам се, показати као прави резултат. Повезали смо АЦГ са новим компанијама, са црногорских аеродроме лети се и на нове дестинације. У наредном периоду ћемо се фокусирати на безбиједност и сигурност, томе ћемо посветити посебну пажњу, поручио је Ђоковић.

Члан Одбора Бранко Вуковић истакао је да резултати рада показују да је Одбор директора компетентан и да посвећено ради у корист АЦГ, додајући да су у протеклих девет мјесеци одржали 35 сједница и ко зна колико неформалних састанака на којима су рјешавали значајна питања.

-Ова компанија није везана само за ваздухопловство, већ и за економију, финансије, правне послове, маркетинг, безбиједност, сигурност. Дакле, за многе ствари које немају додирних тачака са ваздухопловством. Овај Одбор директора који је толико нападан да је политички и да није компетентан, ову компанију је од дужника и губиташа довео до статуса компаније која годину завршава у плусу”, рекао је Вуковић.

Његов колега из Одбора, Елдин Добарџић, објаснио да је примарни циљ стратешког плана да се авио саобраћај подједнако одвија током цијеле године:

-Компанија инвестирати у соларне панеле, како би дјелом постали независни у снадбијевању електричном енергијом, али и реконструкцију крова на оба аеродрома.  Ставићемо у потпуну функцију Терминал 2 у Тивту”, рекао је Добарџић.

Члан Одбора директора Боро Тодоровић саопштио је да је пред тим тијелом усвајање два стратешка документа – израда систематизације радних мјеста и израда или измјена новог колективног уговора.

-Упоредо преговарамо са синдикалним организацијама о промјени колективног уговора, који је сада доста ретроградан, са енормним отпремнинама… Због очигледних злоупотреба претходног менаџмента  радници су масовно тужили компанију и имамо енорман број изгубљених судских спорова у висини од око 14.000.000 еура. Поднијели смо одређени број кривичних пријава због основане сумње да су појединици починили одређене злоупотребе у пословању. Нећу прејудицирати њихов исход, већ остављам надлежним органима да се изјасне поводом тих пријава”, рекао је Тодоровић.

Извршни директор АЦГ Горан Јандреоски казао је да је минимум циљева које ће менаџмент остварити у 2022. Години –  останак у самом врху најуспјешних предузећа.

-Најважније остварење ком стремимо током наредне године је достизање виших ваздухопловних стандарда и да у првој половини 2022. године добијемо међународни сертификат за аеродром у Подгорици, а до краја године и за Аеродром Тиват. То ће бити снажна препорука да смо пожељан и сигуран пословни партнер угледним свјетским компанијама, а и репутација Црне Горе, на овај начин, биће уздигнута на виши ниво”, рекао је он.

Портпаролка АЦГ Милица Дабановић новинарима је саопштила да ће  АЦГ у суботу ујутру на свом Инстаграм налогу објавити детаље награде игре којом ће додијелити два пута по двије авионске карте из Подгорице и Тивта за Београд.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here