АЕРОДРОМ ТИВАТ: ПОВЕЋАН ОБИМ САОБРАЋАЈА И ТРАНСФЕР ПУТНИКА

Запослени на Аеродрому Тиват обављају завршне припреме у сусрет љетној сезони, за коју постоје охрабрујуће најаве повећања обима саобраћаја и трансфера путника, у односу на претходну годину. 

Док нема летова нема ни туризма у пуном његовом капацитету, казао је за РТ ХН директор Аеродрома Радован Марић:

 – Финиширају се припреме за ударни дио сезоне. У односу на прошлу годину, а не бих је ни стављао као репер, ова ситуација је значајно боља. Сви  се надамо да ће већ почетком јуна обим саобраћаја бити знатно већи. И сада имамо значајно више у односу на прошлу, али  смо дефинитивно, далеко од пројекција, које смо имали у најбољој 2019. години и то не треба потенцирати, оцијенио је Марић. 

У најави су летови авио-компанија, које су биле присутне и раније, али и неких нових: 

 – Постоји  преко 20 компанија, које су већ летјеле овдје. Израел је већ летио, а неке од израелских компанија се појављују као нове. Авиопревозник Лукс Аир је прије неки дан слетио и требало би да профункционише у неком већем обиму у наредном периоду. Тешко је све до краја прецизирати када је у питању Ковид, а појави се и понеки други проблем, као Бјелорусија, тако да можете да останете без нечега, што сте  испланирали, што доноси бенефите. Сви се надамо, да ће много више авиона доћи, који ће полетјети и слетјети у Тиват, поготово, што је наша епидемиолошка ситуација неупоредиво боља због вакцинације, сматра Марић.  

Ка Тивту путнике су превозиле компаније из западне Европе и са источног тржишта Украјине и других:

 – Било би јако добро да добијемо позитиван сигнал да ће профункицонисати саобраћај са Русијом, који је у огромном проценту чинио обим саобраћаја у Тивту. Искрено се надам да ће макар у једном тренутку тај саобраћај профункционисати, јер то онда био немјерљив искорак у односу на ове наше пројекције.

У најави су и авиокомпаније из Казахстана, из Украјине имамо нове компаније заинтересоване да слијећу и долазе у Тиват. То је тридесетак дестинација које би покривали  ти летови са тиватског Аеродрома. Већ 5. јуна би овдје требало да буде

15-так авиона, што је у односу на прошлу годину  неупоредиво. Са нестрпљењем чекамо пораст саобраћаја и надамо се да ће се он и реализовати, очекује он.

Менаџементи aеродрома Тиват и Подгорица су обавили  више састанака са представницима националног авиопревозника „То Монтенегро“, како би им максимално пружили логистику и подршку:

– Свима нам је у интересу да наша авиокомпанија, што прије профункционише и доведе што више туриста.

Директор Аеродрома Тиват Радован Марић, оцјењује и да се у протеклом периоду морало много више учинити, што се тиче опреме.

-Процес јавних набавки је утицао да за мога мандата а пета је година , да нисмо обезбиједнити ни једно степениште. У наредном периоду се мора изнаћи начин да се без компликованих процедура јавних набавки, обезбиједи  неопходна аеродромска опрема, као основни ресурс и примарно средство за рад. То питање је морало бити неупоредиво боље сагледано, што на крају крајева, доноси бенефите и профит читавој држави. Морали смо ући у озбиљно рјешавање инфраструктуре, која нас лимитира.

Све је то довело да смо једини  аеродром у региону, поред подгоричког, који тренутно није сертификован. У том смислу се морало много више урадити, а то није питање за менаџмент Аеродрома Тиват.  

 Аеродром Тиват је спреман за прихват свих оних који пожеле да дођу. Са те стране ћемо се потрудити да ту нема никаквих проблема, поручио је Марић.

Тренутно се само  са Аир Сербиа обавља саобраћај када је у питању регион. Са два лета дневно интезивирана је линија према Београду. Од 12. јуна најављен је лет ка и из Ниша. Када крене „То Монтенегро“  биће појачана линија ка Београду, која и сигурно најтраженија дестинација. Шта ће бити са осталим дестинацијама и какви ће бити уговори, ми немамо тај податак, а извршни менаџмент сигурно да има, објаснио је Марић.

Он каже да држава преузима одговорност за госте,ако се  разболе од короне и све су то импулси, који дају позитиван наговјештај бољој промоцији Црне Горе и доласку потенцијалних туриста.

На Аеродрому Тиват  спроводе процедуре и инструкције Института за јавно здравље, министарстава и других надлежних институција, како би што организованије припремили и ефикасније реализовали туристичку сезону.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here