АДРИАТИК 42 У БРОДОГРАДИЛИШТЕ УЛАЖЕ 20 МИЛИОНА У ПРВЕ ТРИ ГОДИНЕ

Бродоградилиште у Бијелој биће потпуно редизајнирано у врхунски објекат за ремонт и одржавање суперјахти, који ће постати локација препозната по највишим стандардима квалитета и услуга. Ново име бродоградилишта биће Адриатик 42.

Предсједник Управног одбора компаније, капетан др Радо Антоловић поручује да је циљ концесионара, односно конзорцијума који чине Адриатик Маринас – Порто Монтенегро и ДрајДокс (DryDocks World Dubai), да Бијелу трансформише у најбољу локацију за ремонт и одржавање суперјахти, по којој ће Црна Гора бити препозната.

То ће бити урађено, како је казао, уз коришћење савремене опреме, нове технике и и стварајући довољно капацитета и прије конкретне потражње.

– Пројекат је сада у фази планирања, током којег предузимамо и завршавамо све обавезне истражне анализе и процјене. С обзиром на то да пројекат обухвата комбинацију изградње и пројектовања нове инфраструктуре, као и санацију и надоградњу постојеће инфраструктуре, завршавамо студије како бисмо осигурали да је наш развој одржив и еколошки – рекао је Антоловић.

Влада Црне Горе је давањем концесије на 30 година крајем 2018. преузела обавезу да уради пројекат ремедијације тла у некадашњем бродоградилишту, који још није завршен. На питање да ли је због тога дошло до кашњења цијелог пројекта, Антоловић је одговорио да је могуће говорити о одређеном кашњењу у овој фази, узрокованом комбинацијом различитих фактора, али да се то питање рјешава у сарадњи са релевантним партнерима.

– Увјерени смо да ћемо надокнадити изгубљено вријеме када почне изградња прве фазе нашег пројекта – каже Антоловић.

Након што се потврди да је концесионо подручје очишћено од историјског загађења, инвеститор је у обавези да у прве три године инвестира око 20 милиона ЕУР.

– Прва фаза пројекта подразумијева испитивање постојеће инфраструктуре, радове на сидриштима за плутајући док, изградњу пристаништа Травел Хоист, санацију Јужног пристаништа, санацију и реконструкцију постојеће надградње – рекао је Антоловић, који има тродеценијско искуство рада у водећим свјетским лукама и поморској индустрији.

Циљ је, како је додао, да Адриатик 42 постане мјесто које може да сервисира највеће свјетске јахте.

Антоловић поручује и да ће посебна пажња бити посвећена заштити животне средине.

Нова компанија за поправку и одржавање суперјахти ће такође имати посебну „зелену“ зону за стварање уређеног тампон простора између дворишта и околине. Драјдокс, компанија са сједиштем у Уједињеним Арапским Емиратима, придружила се прије годину конзорцијуму у чијем саставу је Адриатик Маринас-Порто Монтенегро, мијењајући тако претходног члана конзорцијума, холандску компанију Дамен.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here