Абазовић: Нова Влада има подршку 46 посланика

Мандатар Дритан Абазовић обавијестио је Скупштину Црне Горе о спремности за избор 43. Владе Црне Горе коју, како је данас саопштио на прес конференцији, подржава 46 посланика црногорског парламента. Нова Влада ће имати 20 министара и четири потпредсједника. Абазовић је поручио да је идеја да Црна Гора буде одблокирана и да добије функционалне институције.

-Да добијемо стабилност. Умјесто свађе да добијемо помирење и покушај да градимо европску перспективу. Нисмо против избора, али јесмо против избора без институција – рекао је Абазовић.

Истакао је да ће сједница највјероватније бити одржана наредне седмице након Васкрса.

– Влада Црне Горе и њени конституенти су сагласни да се мора радити на широком политичком дијалогу како би се акти који нису директно везани за владу усвајали. Међу нормативним приоритетима су договор око носилаца правосудних функција. Усклађивање регулативе у правосуђу са регулативом ЕУ, Закон о поријеклу имовине који чека зелено свјетло ЕУ, изборна реформа, професионализација ДИК-а у складу са препоруком ОЕБС-а, ревизија постојећег стања у просјвети и култури и преиспитивање свих кадровских рјешења у овим областима.

Навео је да је један од приоритета преиспитивање спорних одлука претходних извршних власти и даљи наставак реформи служби безбједности. Један од приоритета је и предлагање Закона о попису у складу са европским стандардима.

Међу политичким приоритетима су наставак борбе против организованог криминала и корупције и испуњавање привремених мјерила, стварање повољног амбијента за нове инвестиције и заустављање одласка постојећих инвеститора.

Абазовић је казао да је ту и регулисање односа са вјерским заједницама у складу са Уставом и сагледавање регионалних иницијатива у контксту кључног приоритета – бржег учлањење у ЕУ.

Напоменуо је да ће се радити и на пречишћавању бирачког списка и спрјечавању злоупотреба.

1 COMMENT

  1. Izbori,kralju,izbori,a ne vlada sastavljena u tajnosti iza zatvorenih vrata.Ovo je nevidjeno u svetskoj politici,da manjina formira navodnu vecinu.Izbori,izbori,pa da vidite sta ce od vas ostat.
    Ovo sto oni prave nije moja vlada,niti priznajem takvu vlast.A nadam se ni mnogi drugi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here