Danas je Krstovdan, plivanje za Časni Krst u petak na Bogojavljenje

Pravoslavni vjernici obilježavaju danas Krstovdan uoči velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, u spomen na Jovana Krstitelja, koji je krstio Isusa Hrista u rijeci Jordan. Na Bogojavljenje se  u hramovima  obavlja i čin velikog osvećenja vode.

Praznikom krštenja Isusa Hrista  počela je njegova misija hrišćanske propovijedi. Prema predanju  dok je Hristos izlazio iz vode na njega su se, u obliku goluba, spustio Duh Sveti, pri čemu se čuo glas Božiji. Nakon bogosluženja sveštenici isti obred obavljaju i na obližnjim rijekama i u moru. Kroz Isusa Hrista, Bog je postao jedan od nas, podsjetio je, gostujući u emisiji Novsko jutro, đakon Nenad Kovač:

Đakon Nenad Kovač

– Bogojavljenje je ustvari, ulazak Hristov u ovaj svijet, rođenje Bogomladenca, djeteta Božijeg, Spasitelja Gospoda Isusa Hrista, a onda i javljanje Trojičnoga Boga, jer naš Bog jeste Sveta Trojica.Sin Božiji je jedan od tri ličnosti božanske Otac, Sin i Sveti Duh.  Sin se rodio, Otac se javio sa neba, svjedočeći glasom: Ovo je Sin moj ljubljeni. Duh Sveti je sišao sa neba, u vidu goluba, upravo, kada je Isus navršio godine kada će on krenuti u svoju propovijed, objašnjava Kovač.

Jovan Preteča krstio je Isusa u rijeci Jordan.

– Upravo to je radost i tematika ovog praznika, tim prije što se na Bogojavljenje javio cjelokupno Bog u smislu sve tri ličnosti, znamenja Oca sa neba, kada se on krstio, čuo se glas Očev: Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po volji mojoj, njega poslušajte! To su posvjedočili svi koji su tu bili u blizini. Hristos je kršten u Jordanu i od njegovog vremena počinje krštenje vodom i duhom, kada je Duh Sveti u vidu goluba sišao na njega. Otac sa neba, Sin u Jordanu i Duh Sveti su Sveta Trojica, koju ispovijedamo. Upravo je to Bogojavljenje jer se cjelokupan Bog javi. Otac, Sin i Duh Sveti, jedan Bog a tri ličnosti, poručio je Kovač.

Na Bogojavljenje vjernici se pozdravljaju: Bog se javi, Vaistinu se javi!

Običaj je vezan za vjerovanje u ljekovitost i čudotvornost te vode. Danas su služene Svete liturgije. Praznične večernje službe u hramu Sv. Spasa na Toploj je u 17:00, a u crkvi Sv. Arhangela Mihaila na Belavisti  u 18:00 časova.

Sutra, na Bogojavljenje Svete liturgije biće služene u crkvama Sv. Spasa na Toploj  i Sv. Arhangela Mihaila na Belavisti u 9:00 sati. U nastavku će biti upriličeno osvećenje vode, a potom svečana litija od crkve Sv. Arhangela Mihaila do Škvera, gdje će biti organizovano osvećenje mora i tradicionalno plivanje za Časni Krst u 11:00 sati.

Iz Crkvene opštine Topaljsko – Hercegnovske pozivaju zainteresovane za učešće u plivanju, da se blagovremeno prijave parohijskim sveštenicima u crkvama Sv. Spasa na Toploj i Sv. Arhangela Mihaila na Belavisti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here