Danas je Badnji dan

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju Badnji dan, koji najavljuje najradosniji hrišćanski praznik, rođenje sina Božijeg Isusa Hrsita, odnosno Božić.

Badnji dan i Božić su nerazdvojni praznici, jer ne samo zato što dolaze jedan posle drugog, već zato što se dopunjavaju shvatanjima i običajima.

Badnji dan je dobio ime po svetom drvetu, odnosno badnjaku koji se, prema drevnom običaju, sa prvim sutonom, unosi u dom uz poseban ritual. Badnjak je mlado hrastovo ili cerovo drvo, a predstavlja simbol drveta, koje su Josifu i Mariji donijeli pastiri za založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus Hrist.

U Boki kotorskoj badnjak se na badnje jutro unosi u dvorište, zatim se kiti grančicama lovora ili masline, a u kuću unosi uz poseban ritual na Badnje veče i loži, kako bi gorio do Božića.

Uoči Božića pod se posipa slamom, kako bi na taj način bila dočarana atmosfera vitlejemske pećine, gdje je rođen Isus.

Badnji dan i veče 6. januara proslavljaju sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar – Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here