Савина нова Мјесна заједница, Савјете од сада бирају грађани

Усвајањем нове Одлуке о мјесним заједницама на последњој сједници локалног парламента, Општина Херцег Нови постала је прва у Црној Гори гдје ће се предсједници Мјесних заједница бирати на непосредним изборима, а предвиђена је и новчана накнада.

Образлажући предлог Одлуке, секретарка за локалну самоуправу Весна Самарџић казала је да ће грађани бирати чланове Савјета и надзорних органа, а изборно право остварују непосредно, тајним гласањем.

Весна Самарџић, секретарка за локалну самоуправу

– Избори се спроводе у једном дану, у периоду од 10 до 18 сати, расписује их предсједник Скупштине општине. Мандат органа Мјесних заједница траје колико и мандат Скупштине општине – појаснила је она.

Овом одлуком, како је казала Самарџић, мијења се и број досадашњих мјесних заједница.

– Новина у односу на претходну Одлуку је број мјесних заједница, које уводимо у складу са новом Одлуком о насељима и границама насеља, тако да кроз њу уводимо и нову мјесну заједнуцу – Савину. Што се тиче МЗ Сушћепан, Ратишевина, Требесин, она се дијели тако што се Требесин припаја Подима, што територијално има смисла. МЗ Крушевице добија нови назив Крушевице -Врбањ, обзиром на интересовање грађана из овог дијела, који сматрају да је Врбањ територијално велико насеље и да заслужује да име насеља буде у називу Мјесне заједнице, тако да смо то прихватили – казала је она.

Новом одлуком јавни функционери не могу бити предсједници мјесних савјета док предсједници мјесних заједница у току мандата не могу обављати другу јавну функцију.

Предвиђено је да се на сједнице савјета својих мјесних заједница позивају одборници који би имали контролну улогу без права одлучивања.

1 COMMENT

  1. Imali koga u igalo u mjesnu zajednicu da malo popravi parking na gomilu jer ce propasti zajedno sautima. Stavili su rasvjetu da mozemo i nocu da vidimo kako tone

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here