OŠ „ILIJA KIŠIĆ“: KATARINA I JOVANA NAGRAĐENE NA KONKURSU „KRALJEVSTVO BIJELIH RADA“

Učenice OŠ,,Ilija Kišić“, obje Katarina Đurišić VIIIb, čija je mentorka Rajana Vrbnjak i Jovana Potkonjak IXa, čija je mentorka Tamara Komar dobitnice su treće nagrade žirija – na Međunarodnom književnom konkursu ,,Kraljevstvo Bijelih rada“ .

Ove je godine na adresu organizatora NVO Stihom govorim, stiglo je više od sedamsto radova, a o tome Slobodan Zoran Obradović kaže: ,,Veliki broj prispjelih radova i njihov kvalitet su omogućili da se u Kraljevstvu Bijelih rada, kraljevstvu poezije, za 2020/’21. godinu, izaberu princeze i prinčevi, koji su se po ocjeni žirija, svojim kvalitetom za nijansu izdvojili od drugih radova. Naravno, riječ je o subjektivnoj procjeni žirija, to ne umaljuje značaj  ljepotu drugih prispjelih radova i moguće je da bi neki drugi žiri, na drugačiji način vrednovao pjesme.“

Na ovogodišnji konkurs radove su slali učenici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Njemačke i države domaćina – Crne Gore. Žiri je radio u sastavu Sonja Milovanović – profesorica, Slobodan Zoran Obradović – književnik i idejni tvorac Festivala i predsjednica žirija Nataša Andrić – književnica i profesorica srpskog jezika. Radovi su ocjenjivani ocjenama od 1 do 10, a nakon sabiranja ocjena svih članova žirija, određen je plasman i odabrani najbolji radovi učenika.

Među nagrađenima su dvije učenice OŠ,,Ilija Kišić“, obje dobitnice treće nagrade žirija – Katarina Đurišić VIIIb, čija je mentorka Rajana Vrbnjak i Jovana Potkonjak IXa, čija je mentorka Tamara Komar.

Zbornik najboljih dječijih radova dostavljenih na konkurs za 2020/’21. koji će biti promovisan 10. maja u Bijelom Polju, već je stigao na adesu OŠ,,Ilija Kišić“. U njemu su i pjesme naših nagrađenih učenica – ,,Imam pravo“ i ,,Poslanica“. U pjesmi ,,Imamo pravo“ Katarina Đurišić se obraća odraslima i iz ugla djeteta tražeći razumijevanje i uvažavanje koji su neophodni za srećno djetinjstvo: ,,Stavite osmijeh na lice dječije/pomislite na vesele okice nečije“.

Pjesma Jovane Potkonjak već svojim nazivom ,, Poslanica“, nagovještava drugačiji ton – dubok i refleksivni. Uprkos mladosti, ili baš zahvaljujući njoj, Jovana je lirski zaokupljena suštinskim životnim vrijednostima, jer  ,, od uspjeha, ocjena, zanimanja/ važnija su neka krupna pitanja“.

Iskrene čestitke i mladim autorima čiji su radovi svojim kvalitetom zaslužili da se nađu u Zborniku, i organizatoru Festivala ,,Kraljevstvo Bijelih rada“ koji im je pružio priliku da se pre dstave široj čitalačkoj publici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here