ZZZCG bespovratnim sredstvima podržao realizaciju 48 biznis ideja

Фото: ПР центар

U okviru programa “Podsticaj za preduzetništvo”, koji realizuje Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), četrdeset osam preduzeća, čiji su osnivači u trenutku apliciranja bili nezaposleni, dobilo je bespovratna sredstva ukupne vrijednosti 465. 500  eura.

Sa korisnicima bespovratinih sredstava ugovore je potpisao v.d. direktora ZZZCG Gzim Hajdinaga, koji je kazao da je ove godine, u skladu sa Programom rada Zavoda, predviđeno da se realizuje šest Programa aktivne politike zapošljavanja (APZ) u vrijednosti četiri miliona eura.

-Do sada smo realizovali pet programa APZ, a Programa “Podsticaj za preduzetništvo” je peti.  U ovoj godini skoro 1.800 lica sa evidencije uključeno u mjere APZ što je omogućilo unapređenje njihovih znanja i vještina, sticanje radnog iskustva, ali i razvoj preduzetništva što u krajnjem, za značajan broj njih, znači izlaz iz nezaposlenosti.

Program “Podsticaj za preduzetništvo” predstavlja jednu od mjera aktivne politike zapošljavanja koja se odnosi na pružanje finansijske i stručne pomoći nezaposlenim licima koja osnivaju jedan od oblika obavljanja privredne djelatnosti, i koja kao osnivači u njima zasnivaju radni odnos.

Razvoj preduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta putem samozapošljavanja jedan je od prioriteta politike razvoja ljudskih resursa u Crnoj Gori i sastavni dio ključnih strateških dokumenata u ovoj oblasti”, saopštio je Hajdinaga.

Ovaj Program, kako je pojasnio, na neki način predstavlja nastavak Programa grantova za samozapošljavanje koji je Zavod iz sredstava Evropske Unije uspješno realizovao u tri javna poziva od 2019. do 2021. godine, pri čemu su zadržana brojna dobra rješenja, a neka i unaprijeđena.

-Cilj Zavoda za zapošljavanje je da, putem Programa “Podsticaji za preduzetništvo”, pomogne nezaposlenim licima koja posjeduju preduzetnički duh, da realizuju svoju biznis ideju i samim tim dođe do formiranja novih preduzeća, te da se na taj način razvija i dopunjuje privredna struktura u državi. Realizacijom ovog Programa pruža se prilika da se nezaposleni okrenu sebi i da otpočinjanjem sopstvenog privatnog biznisa riješe pitanje zaposlenja i sopstvene egzistencije”, zaključio je Hajdinaga.

u novembru će kako je najavlljeno potpisati ugovore sa još tri korisnika u vrijednosti oko 30.000 eura.

IZVOR: ZZZ CG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here