Završnica međunarodnog festivala horova-laureat hor „Ipavska“

Lauret Međunarodnog festivala horova je hor „Ipavska “ Vipava iz Slovenije, a   trodnevna manifestacija, biće završena revijalnim koncertom duhovne muzike danas u  crkvi Svetog Jeronima. Svim učesnicima  dodijeljene su diplome.

Na festivalu, u organizaciji Crnogorske horske asocijacije, učestovala su 24 hora iz devet država, a  predsjednica žirija Jasenka Ostojić kazala je da je izuzetno uzbuđena jer je Herceg Novi imao dva sjajna dana.

-Vjerujem da su žitelji ovoga lijepoga grada osjetili šta se događa i što su uživali jer su mogli pratiti ansamble i na gradskim trgovima. Ovo je jako važno za Herceg Novi jer predstavlja potvrdu da je izuzetan kulturni grad ne samo turistički. Privukao je zaista vrhunske ansamble iz cijele Evrope i regije, kazala je Ostojić.

Organizatorka Nađa Karadžić uspjela premostiti ono što je mnogim festivalima bilo teško, a to je vrijeme korone, dodala je Ostojić.

-Uspjela je to zadržati kao jednu aktivnost i velika je vrijednost privući jedan impozantan broj jako dobrih ansambala. Gran pri je otišao u Sloveniju, koja je poznata kao vrlo razvijena horska zemlja i kotira se u vrhu svjetske scene. Drago nam je da smo i tako vrhunske ansamble privukli. I naša poruka nije samo važno učestvovati, nego je važno i iskustvo koje će ansambli dobiti u međusobnom radu, slušanju i druženju.

Članica žirija Tamara Adamov Petijević kazala je da je i prošle godine imala čast  da budem članica žirija.

-Uvijek je interesantno čuti nove horove, za neke znam, tako da sam u prilici da ih pratim kako napreduju i mijenjaju. Iz mnogo zemalja su došli horovi, što je jako dobro. Mislim da su prvi put ovdje Horovi iz Rumunije i Gruzije, koji nam donose svoje muzičko naslijeđe koje je fascinantno. Iz zemalja regije ima dosta horova. Leskovac je bio zanimljiv jer su imali nekoliko horova i u nekoliko kategorija su se takmičili. Žao mi je što nema više horova iz Crne Gore i bilo bi lijepo da ih je u buduće više.

Direktorica festivala Nađa Karadžić  istakla je da festival doživljava uspon.

-Uvijek kažem da može bolje i smatram da treba da bude najbolji festival horova na Balkanu. Daljim radom i razvojnom strategijom mislim da ćemo uspijeti u tome. Moja vizija festivala je da doživi ne evropski nego svjetski uspjeh. Herceg Novi ima takve potencijale upravo za ovakve festivale.

Festival je okupio preko 800 učesnika , a njegova prednost je kako ističe Karadžić što okuplja i amaterske i profesionalne horove.

-To je pravi spoj. Ove godine se prijavilo dosta horova samo za revijalne nastupe. Ove godine proširili smo lokacije pa su nastupali i na Belavisti i ispod Sat kule. Velika nam je čast što je sa nama ove godine predstavnica Evropske horske asocijacije Joži Vovk. Festival je krenuo pravom uzlaznom putanjom, kazala je Karadžić.

Marko Asurdžić dirigent ženskog hora „Novosadske šmizle“ kazao je da su prvi put nastupali u Herceg Novom

-Mora da se istakne posvećenost organizatora prema dirigentima i ansamblima i želja da se horsko pjevanje podigne na evropski nivo. Crna Gora to ima. Ja sam student cetinjske akademije i uvijek se rado vraćam u Crnu Goru.

Ansambl Libero iz Živinica nastupio je u takmičarskom dijelu , a prema riječima vođe Elvedin Dino Muminovića, premijerno su  nastupili tamburaši koje su obnovili poslije 45 godina.

-Ne učestvujemo prvi put. Nadamo se da ćemo se vraćati svake godine jer je stvarno prelijepo. Organizacija je na vrhunskom nivou,

Podršku festivalu pružili su Opština Herceg Novi, Sekretarijat za društvene djelatnosti, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje i Herceg fest.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here