Promovisana knjiga „Magični svet dečjeg šaha“- principi šahovske igre slični životnim

Knjiga „Magični svet dečjeg šaha“, autora Branislava Francuskog, Milutina Matijaševića i Irene Dubak promovisana je sinoć u Omladinskom kulturnom centru.

Knjiga govori o prvim koracima u šahu, ali i o inteligenciji, sposobnosti i razvijanju djeteta u najranijem dobu.  Autor Branislav Francuski  je kazao da je nakon vremena shvatio ogroman značaj šaha, kada je riječ o učenju.

-Principi šahovske igre veoma su  slični principima života. U knjizi je oko 50 pisanih strana, psiholoških, pedagoških i metodoloških tekstova kojima sam želio da pomognem roditeljima da se bolje odnose sa djecom. Pomaže i djeci koja mogu sama da uče, kako za šah tako i za  druge stvari, kazao je Francuz.

Kada se kako ističe „gura na rezultat“ to ostavlja emotivne posledice.

-To je još jedan od razloga što sam pisao ovu knjigu. Guranje na rezultat nije cilj, već je razvoj cilj. Kada neko nešto uči naravno da će rezultat doći, a kada se gura na rezultat ostavljaju se emocionalne posledice.

Marina Vukalović u ime Opštine Herceg Novi kazala je da je ova knjiga oblikovana kao priručnik za sve one koji rade sa djecom i žele da ih zainteresuju i upoznaju sa ovom drevnom igrom.

-Ovaj priručnik biće moćno sredstvo svim instruktorima šaha i šahovskim radnicima, ali i roditeljima. Branislav Francuski pišući ovu knjigu spojio je svoje dvije velike ljubavi -ljubav prema pedagogiji i ljubav prema šahu, tražeći načine da djeca zavole šah , pronađu radost u igri, kazala je Vukalović.

Knjiga je namijenjena djeci, roditeljima i šahovskim radnicima. O svakoj figuri o knjizi postoji  posebno poglavlje. Postoji i teorijski dio, koji je veoma edukativan, kazao je  velemajtor Milan Draško.

Promociju je organizovao Šahovski klub Herceg Novi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here