Usvojena odluka o bratimljenju Herceg Novog i Trebinja

Odbornici lokalnog parlamenta na današnjoj sjednici usvojili su odluku o bratimljenju Herceg Novog i Trebinja.  Takođe jednoglasno usvojeno je rješenje o imenovanju žirija za dodjelu Oktobarske nagrade i Povelje Opštine Herceg Novi. Sjednici nisu prisustvovali odbornici DPS-a.

Potpredsjednik Opštine Mirko Mustur kazao je da je Odluka o bratimljenju  „proistekla iz odnosa građana Herceg Novog i Trebinja koje se prenijelo na gradske uprave a onda preko njih na razne oblasti, međunarodnu saradnju, sport, kulturu i turizam“.

-Nadam se uskoro i na vodoprivredu, odnosno na povezivanje Trebinja i Herceg Novog novim vodovodom. Ovo je sjajna inicijativa koja će unaprijediti buduću saradnju dva grada, rekao je Mustur.

Odbornica Marina Vukalović  je mišljenja da je bratimljenje  došlo potpuno prirodno „kroz istorijske i druge veze koje su naši preci gradili i branili“.

-Mi samo ozvaničavamo viševjekovno prijateljstvo. Djelimo istoriju, jezik, kulturu i običaje. Bratimljenjem se otvaraju mogućnosti  da saradnja bude još intenzivnija u različitim oblastima kao što su infrastruktura, turizam, kultura, sport a sve sa ciljem da ostvarimo benefite za naše građane, rekla je Vukalović.

Predložila je da SO Herceg Novi uputi apel  Ministartsvu unutrašnjih poslova  da razmotre tehničke mogućnosti kako bi se aktivirale dvije saobraćajne trake na GP Sitnica, sa dodatnim carinskim kućicama sa obje strane prelaza za vozila koja su registrovana u Trebinju i Herceg Novom.

-Olakšavanje kretanja robe i putnika vjerujem da je strateški cilj obje administracije koje se mora tražiti kroz racionalizaciju  prelaska GP Sitnica. Dobili bi veću posjećenost HN posebno u periodu glavne turističke sezone. Ekonomska, kulturna i adminsitrtivna saradnja i geografska blizina su prednosti koje moramo iskoristiti, kazala je Vukalović.

Odbornik Marko Lučić je kazao da je riječ o istorijskom trenutku i uputio je kritiku kolegama iz DPS-a što ne prisustvuju sjednici.

-Ovo je dan koji je morao da se desi mnogo ranije, jer znamo koje su neraskidive veze ova dva grada. Stotinama godinama Trebinjci dolaze u Herceg Novi i mi idemo kod njih. Eparhija Zahumsko hercegovačka prostire se na našem prostoru što svjedoči o jakim vezama. To dokazuje i simboličan granični kamen koji se nalazi kod benzinske pumpe u Igalu i koji svjedoči da je taj prostor nekada pripadao Hercegovini. Od 1928. do 1941. na toj teritoriji je postojala primorska opština Sreza Trebinjskog koja je obuhvatala prostore sadašnje benzinske pumpe, do crkve Preobraženja u Igalu, Njivice, Žvinje, Sutorinu, dio Mokrina, Kruševice. Tu je bilo preko 2000 stanovnika, odnosno 400 domaćinstava.  Načelnici  su bili: Tomo Malavrazić iz Prijevora, Ilija Čeprnić sa Žvinja, Vidak Pavlović sa Kruševica i moj pokojni djed Mirko Lučić iz Sutorine. Veze sa Trebinjem i bratimljenje su neophodna stvar, kazao je Lučić i podsjetio na značaj izgradnje puta između dva grada i ukidanja naplatne rampe prije tri godine.

Predsjednik SO Herceg Novi – Ivan Otović

Odbornici su sa 21 glasom za usvojili rješenje o imenovanju članova žirija za dodjelu Oktobarske nagrade i Povelje.

 

 

 

1 COMMENT

  1. Sutorina i taj dio koji ste nabrojali bili su dio opstine Trebinje i za vrijeme Turske i za vrijeme Austrougarske i kraljevine Jugoslavije sve do 1947 kad su Blazo jovanovic i Djuro Pucar Stari dogovrili zamjenu teritorija i to je pripalo Crnoj Gori.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here