Marojevićeva djela pred novskom publikom

Igor Marojević, dobitnik Andrićeve nagrade za 2021. god. predstavljaće svoja djela „Sve za lepotu“ i „Ostaci sveta“ u Kući nobelovca Iva Andrića, u petak, 8. septembra u 20 časova.

Za pripovjetku „Slikopisanje“ iz knjige „Sve za lepotu“ Marojević  je nagrađen Andrićevom nagradom  koja se po želji Nobelovca dodjeljuje za najbolju pripovjetku, ciklus, odnosno zbirku pripovjedaka objavljenu na srpskom jeziku.

Žiri, koji je jednoglasno odabrao laureata, u svom obrazloženju naveo da je „Marojević u pripovetci  ‘Slikopisanje’ uspeo da na književno iznijansiran način progovori o kontroverznim figurama sa prostora bivše Jugoslavije i predoči originalnu viziju apsurdnosti i farsičnosti istorije, koja ima univerzalno značenje. Marojevićeva pripovetka izdvaja se po svojoj semantičkoj složenosti, pažljivoj kompoziciji i uzbudljivoj naraciji sa elementima trilera“.

Igor Marojević diplomirao je na odsjeku za Srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu,  a u Barseloni je pohađao master studije iz svjetske književnosti i teorije književnosti na univerzitetu Autonoma (UAB). Objavio je devet romana, četiri knjige priča, po jednu novelu i knjigu eseja, a pet njegovih drama izvođeno je na sceni. Djela su mu prevedena na četrnaest svjetskih jezika, a komad „Nomadi“ napisao je na španskom jeziku.

Član je Srpskog PEN centra, Srpskog književnog društva, Katalonskog PEN centra i Udruženja književnih prevodilaca Srbije.

Za svoj književni rad nagrađen je nagradama „Borislav Pekić“, „Stevan Pešić“, „Desimir Tošić“, „Vodič za život“, „Karolj Sirmai“, „Tronoški rodoslov“, „Solarisova knjiga godine“, „Meša Selimović“, „Zlatni beočug“, „Neki rok“, „Andrićevu nagradu“ i Nagradu grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“.

Autor je i koautor dvije knjige, dobitnik  „Brankove nagrade“ i „Vidovdanske povelje“. Član je Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori i Udruženja književnika Crne Gore te učesnik domaćih i međunarodnih naučnih skupova.

Uz autora će o knjizi govoriti književni kritičar mr Milorad Durutović, koji je diplomirao i magistrirao na  katedri za Srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nikšiću gdje je radio kao asistent u nastavi.

Organizator književne večeri je JUK „Herceg Fest“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here