Ponoš: Zakon o privremenom izdržavanju djece što prije uvrstiti u proceduru

Фото: Медиабиро

Udruženje “Roditelji” koje se godinama bavi pravima roditelja i interesima njihove djece, uputiće sutra zahtjev Skupštini da se Zakon o privremenom izdržavanju djece što prije uvrsti u proceduru, prenosi Media biro.

Kako je kazala Dejana Ponoš ispred Udruženja Roditelji jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju jednoroditeljske porodice je nedostatak finansija. Alimentacioni fond, Zakon o privremenom izdržavanju djece stupio je na snagu još krajem prošle godine i ubrzo nakon toga primjena je obustavljena, podsjetila je Ponoš.

-Nadležne institucije rekle su da ne žele više da primjenjuju zakon, dok se on ponovno ne izglasa tako da, sada imamo situaciju da isplate kasne već četiri mjeseca. Skupština je prihvatila izmjenu Zakona, ali ga sadašnji predsjednik države još uvijek nije potpisao. Opet smo na početku, više stotina roditelja čeka odluku i isplate iz Alimentacionog fonda. Novi zakon kaže da će sve prethodne odluke biti poništene, te da se proces mora odraditi ispočetka, kazala je Ponoš.

Ona je istakla da, nažalost, zbog politike trpe najranjivije kategorije društva.

-Imamo zakon koji je stupio na snagu, imamo procedure i pravila ali se oni ne primjenjuju. Mi ćemo sutra poslati Zahtjev Skupštini da se usvajanje izmjena i dopuna Zakona što prije nađu u skupštinskoj proceduri, kako bi se što prije usvojile i počele primjenjivati, rekla je ona.

Pravo na privremeno izdržavanje, prema Zakonu, traje sve dok dužnik ne počne u potpunosti da izvršava obavezu određenu presudom, a najkasnije do navršene 18. godine života djeteta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here