Кандидатура “Будва-Бока 2028 Европска пријестоница културе” на догађају “365 дана Министарства културе и медија”

Делегација кандидатуре “Будва-Бока 2028 Европска пријестоница културе” на челу са координатором Душаном Каличанином, била је гост на догађају “365 дана Министарства културе и медија” који је одржан јуче је у Музичком центру Црне Горе у Подгорици. Бројним високим званицама из Владе, Министарстава и институцуја Црне Горе, представницима културне и медијске сцене, дипломатског кора и иностраних организација и институција, министарка културе и медија Маша Влаовић са сарадницима представила је резултате рада Министарства у протеклих годину дана.

Влаовић је, поред осталог, нагласила да је најзначајнији пројекат у култури Црне Горе из области међународне сарадње свакако “Будва-Бока 2028 Европска пријестоница културе”, да га Министарство снажно подржава и високо цијени рад и стручност тима пројекта који је кандидатуру увео у финале овог престижног европског такмичења.

Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић је такође дао пуну подршку кандидатури “Будва-Бока 2028 Европска пријестоница културе” и рекао да је то један од најбољих пројеката који повезује Црну Гору и њене грађане са Европом и европским вредностима, снажно промовишући Црну Гору у свијету.

Покретач и координатор кандидатуре “Будва-Бока 2028 Европска пријестоница културе” Душан Каличанин је присутне чланове Владе упознао са актуелностима процеса кандидатуре и предстојећим корацима на путу ка титули. Чланови Владе су једнодушно подржали кандидатуру и честитали тиму кандидатуре на уласку у финале и сјајно урађеном званичном врб сајту кандидатуре: http://www.budvaboka2028.me који им је на догађају представљен, рекавши да је је кандидатура за Европску пријестоница културе већ значајно утицала на поправљање имиџа Црне Горе у свијету и да ће то у будућности још интензивније чинити.

Каличанин се захвалио члановима Владе на подршци и похвалама, наглашавајући задовољство чињеницом да је Министарство културе и медија укључило кандидатуру у Национални програм развоја културе Црне Горе, издвајајући га као најважнији стратешки пројекат међународне сарадње Црне Горе. Подсјетио је да је Национални програм развоја културе тесно повезан са кандидатуром “БУДВА-БОКА 2028 Европска пријестоница културе“ јер су постојање Стратешког документа Програм развоја културе Општине Будва и његова усклађеност како са Националним програмом развоја културе Црне Горе, тако и са Апликционом књигом кандидатуре обавезујући услови за победу Будве и Боке у финалној фази такмичења за Европску пријестоница културе.

Делегација кандидатуре разговарала је на догађају и са Зећиром Рамчиловићем, Амбасадором Сјеверне Македоније, чији је главни град Скопље такмац Будве (са Боком) у финалу избора за Европску пријестоницу културе за 2028. годину. Обје стране су изразиле задовољство што су два пријатељска града, из двије пријатељске државе Југоисточне Европе, ушла у финале овог престижног такмичења и пожелели једни другима срећу у финалу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here