Плава заставица додијељена за 40 купалишта и једну марину

Фото: Медиа биро

Свечаност поводом подизања прве Плаве заставице у Црној Гори за 2023. годину симболично је уприличена данас на Свјетски дан океана и мора. Ово престижно еколошко признање додијељено је за чак 40 плажа и једну марину у Црној Гори. Херцег Нови је и ове године без овог обиљежја.

Плава заставица се спроводи у Црној Гори од 2003. године када је невладина организација “ЕЦОМ” стекла право да буде национални оператер Програма за Црну Гору, а Јавно предузеће за управљање морским добром Црне Горе пружа организациону и финансијску подршку од самог почетка.

-Задовољство ми је што овим међународним признањем Црна Гора шаље јасну поруку да поштујемо еколошке стандарде и да смо препознати на свим свјетским туристичким мапама, истакла је помоћница директора ЈП за управљање морским добром Црне Горе, Ивана Франета.

Национални координатор Програма у Црној Гори, изразио је наду да ће ова 19 сезона спровођења пројекта бити сјајан увод у јубиларну 20 редовну сезону.

-Већ смо добили најаву да ћемо у првој половини јула имати и међународну контролу, што значи да ћемо бити међународно верификовани и биће провјерено како радимо. Свим закупцима и носиоцима Плаве заставице, као и кандидатима за наредну годину желим успјешну сезону и вјерујем да ћемо током међународне контроле показати добре резултате и да ћемо имати чиме да се поносимо, казао је директор НВО “ЕКОМ”, Саша Карајовић.

Да ће ова 19 сезона спровођења Програма бити успјешна потврђују подаци које је изнио предсједник Управног одвбора ЈП Морско добро, Блажо Рађеновић.

-Сами подаци да имамо 40 купалишта која задовољавају високи критеријум сертификата Плаве заставице говори у прилог чињеници да имамо квалитетну понуду високе категорије и да су ова купалишта отворена за све посјетиоце како из региона, тако и Европске уније,” напоменуо је Рађеновић.

Прва Плава заставица за ову годину подигнута је на купалишту „Бела виста“ у Бечићима. Домаћин свечаности је том приликом био представник закупаца купалишта, господин Драган Медић, који је изразио велику захвалност ЈП Морско добро и НВО “ЕЦОМ” што је управо “Бела Виста” прва у овој години добила ово значајно признање.

Програм већ 36 година промовише високе стандарде из четири области: квалитет морске воде, услуга и сигурност на плажи, стандарди из области заштите животне средине, као и образовање и информисање о еколошким вриједностима, преноси Медиа биро.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here