Бурна расправа око нацрта измјена и допуна Просторно – урбанистичног плана Општине Херцег Нови

У Великој  сали  Општине Херцег Нови уз велико интересовање грађана, одржана је бурна јавна расправа о Нацрту измјена и допуна Просторно-урбанистичког плана Општине ХН и Извјештаја о стратешкој процјени утицаја на животну средину, коју је организовало Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма.

План је стављен на увид 24. маја у Секретаријату за просторно планирање и изградњу у Општини Херцег Нови. Расправа ће трајати до 16. јуна, до када ће заинтересовани имати могућност увида на Нацрт измјена и допуна Просторно-урбанистичког плана на који је сагласност дала Влада на сједници 11. маја.

Данас је било  и  негодовања суграђана који нису могли да уђу у салу, која је већ била испуњена, тако да су многи остали вани. 

Франо Ерцеговић који је присуствовао презентацији за РТХН је казао да је дошла група грађана из Каменара поводом планиране обилазнице, која би пролазила кроз мјесто:

 – Дошло је нас двадесетак, поводом обилазнице мјеста.  Мјештани нису задовољни  предлогом пута, који би требало да пролази кроз густо насељено мјесто. Мишљења смо  да треба да се измјести локација.  Када смо дошли тај дио пута који је првобитно био уцртан сада је избрисан из нацрта, казао је Ерцеговић. Начин организовања расправе је неозбиљан  да се око 400 људи смјести у малу салу а требало је организовати у Дворани Парк, јер су многи остали вани. Организатор није очекивао овакав одзив. Људи су конкретно заинтересовани за све што се ради. У глобалу нису задовољни, оцијенио је Ерцеговић. 

Група грађана која данас није моглa ући у салу, предложила је организатору да одржи још једну презентацију Измјена и допуна ПУП-а и то у Дворани Парк.  

У име Луштичана, говорио је адвокат Бошко Лаличић, који је указао на споро рјешавање проблема мјештана и заинтересованих инвеститора.

Члан Савјета за ревизију Просторног плана испред Општине Херцег Нови, руководилац општинске комисије за поступак доношења ПУП-а  и савјетник за архитектуру и урбанизам у Агенцији за изградњу и развој града Ранкo Ковачевић је казао за РТХН да су на расправу данас дошли који се осјећају оштећени:

– Већина грађана који су дали захтјеве и чији су захтјеви уважени нису дошли. Ја сам задовољан стањем, а то што има неких незадовољства то је тако. Доста примједби није везано за предмет плана, него како је комшија направио дивље кућу. Доста је људи дошло са појединачним проблемима. Из Каменара људима захтјев je уважен. Жао ми је што има пуно неразумијевања, оцијенио је Ковачевић.

Оливера Доклестић  из НВО Еколошко друштво Боке, изнијела је низ примједби на овај стратешки плански документ , између осталог,  што лука Зеленика није означена као лука од међународног значаја, али и на трасу заобилазнице око Херцег Новог:

-Траса је морала да има базну студију. Не може да се трасира па да се ради студија. У овом ПУП-у пише да ће студија да се ради када се усвоји ПУП. То је обрнута прича, јер студија треба да покаже да ли је нешто добро као предлог а не да се када се заврши и усвоји студија „климне главом“ по политичкој директиви и нешто верификује, казала је Доклестић.

Фото: РТХН – са данашње јавне расправе

Она је истакла да је град своју историју изградио на трговини и на поморству.

-Због чега велики крузери пролазе поред нас и улазе у Которски залив који је узак а поред нас се и не зауставе. Лука Зеленика има све предиспозиције да буде Лука међународног саобраћаја. По овом нацрту ПУПа стоји да је Лука Зеленика мала од интерног значаја унутар залива. Чега се плашите? Не треба бродови уопште да улазе унутар залива, великим крузерима није мјесто тамо. Херцег Нови је град на улазу у залив. Нама је држава узечла све, дајте нам нешто, рекла је Доклестић.

Присутни су предложили Доклестић  за члана комисије за израду и промјену ПУП-а Општине Херцег Нови.

Начелник Дирекције за планска документа Иван Недовић за РТХН казао је да је јавна расправа дала резултате и да ће наредна бити одржана у уторак, 13. јуна у Дворани Парк.

Предлози, сугестије и коментари могу се достављати путем мејла:  javna.rasprava@mepg.gov.me ili   или директно на архиву Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма,  IV Пролетерске бригаде број 19, Подгорица, радним данима од 08:00 до 13.00 часова, закључно са 16. јуном.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here