Објављен званични сајт кандидатуре “Будва-Бока 2028 Европска пријестоница културе”

Данас је, уз велико интересовање јавности, објављен званични сајт кандидатуре “Будва-Бока 2028 Европска пријестоница културе“: http://www.budvaboka2028.me.

Ова богата Интернет презентација упознаје националну, европску, али и свjетску јавност са свим аспектима кандидатуре Будве са Боком за ову престижну европску титулу. На сликовит и чињеницама поткрепљен начин говори о томе зашто и како је група грађана из свих општина Боке још 2018. године храбро покренула кандидатуру, повезала се са бројним домаћим и страним културним, умјетничким и друштвеним организацијама, институцијама, пројектима и појединцима, изградивши јак интернационални тим који је постигао огроман успјех и довео Будву и Боку до финала такмичења за Европску пријестоницу културе за 2028. годину.

-Уз мноштво података, фотографија, докумената, илустрација, слајдова и Интернет линкова веб сајт http://www.budvaboka2028.me представља Европску пријестоницу културе, највећи културни пројекат у историји Европске уније, досадашње, тренутне и будуће пријестонице културе широм Европе, позитивне промјене и сјајне резултате које им је титула донијела, важност и методе трансформација градова и регија кроз културу и креативност, рекао је Душан Каличанин, покретач и координатор кандидатуре.

Са друге стране, званични веб сајт кандидатуре приказује историјат, хронологију активности, покретаче, тим, сараднике, успостављена међународна партнерства, медијске иступе, организоване догађаје, добијене подршке, програм, постигнуте успјехе и планиране наредне кораке пројекта “Будва-Бока 2028 Европска пријестоница културе”.

-Како ЕУ правила кандидатуре и налажу веб сајт http://www.budvaboka2028.me је интерактиван, окренут ствараоцима у култури и умјетницима, али грађанима свих старосних доба и интересовања, даје им могућност и позива их да се укључе у кандидатуру, да пошаљу и реализују идеју, предлог, пројекат; да постану сарадник, волонтер, партнер; да поставе питање, дају критику или похвалу, да предложе решење, додао је Каличанин.

-“Будва-Бока 2028 Европска пријестоница културе” својим званичним веб сајтом позива грађане да се укључе у креирање и унапређивање кандидатуре, да је схвате и осете као своју, да се кроз њу изразе, препознају изазове и дају рјешења, увјерени да 20. септембра 2023. године из Брисела можемо очекивати радосну вијест да је по први пут у историји Црна Гора добила Европску пријестоницу културе!

Подсјећамо да је Влада Црне Горе подржала кандидатуру “Будва-Бока 2028 Европска пријестоница културе” својим Закључком од 19. маја 2021. године, узимајући у обзир значај и бенефите предметног пројекта и задужила Министарство да пружи сву неопходну подршку покретачима и партнерима у реализацији овог великог националног подухвата. Зато је од великог значаја да се грађани, медији и сви друштвени актери укључе у промоцију и развој овог јединственог пројекта. Позивамо грађане да посете веб сајт http://www.budvaboka2028.me , да га са поносом пошаљу пријатељима у земљи и свету и да га шерују друштвеним мрежама, поручио је Каличанин.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here