Свечано подизање плаве заставице у Црној Гори

Прва Плава заставица у Црној Гори за 2023. годину биће подигнута симболично на Дан океана и мора у четвртак 8. јуна, на купалишту „Bella vista” на Бечићкој плажи у 10.30 сати.

Том приликом биће објављени сви добитници овог ексклузивног свјетског еко-обиљежја у нашој земљи у 36. години постојања.

Прву Плаву заставицу за 2023.годину подићи ће предсједник Управног одбора Јавног предузећа за управљање морским добром Црне Горе Блажо Рађеновић, а присутнима ће се поред представника Јавног предузећа за управљање морским добром Црне Горе обратити и директор НВО “ЕКОМ” Саша Карајовић.

Међународно признање Плава заставица је ексклузивно еколошко обиљежје које се годишње додјељује плажама и маринама чији корисници желе да се укључе у овај програм, и који испуне 32 прописана критеријума, од којих су 28 обавезни, док су преостали препоручени. Програм већ 36 година промовише високе стандарде из четири области: квалитет морске воде, услуга и сигурности на плажама, стандарде из области заштите животне средине као и образовања и информисања о еколошким вриједностима.

У Црној Гори ово признање се додјељује од 2003. године када је невладина организација „ECOM “ постала члан Фондације за еколошку едукацију (FEE) и тиме стекла право да буде национални оператер за споровођење Програма „Плава заставица у Црној Гори“. Од самог почетка, Јавно предузеће за управљање морским добром Црне Горе пружило је организациону и финансијску подршку за спровођење овог Програма.

Овога љета, у 40 земаља сјеверне хемисфере биће укупно 4.845 купалишта, марина и туристичких бродова са Плавом заставицом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here