Црна Гора обиљежава Дан независности

Црна Гора обиљежава Дан независности и 17 година од када је напустила државну заједницу са Србијом и обновила државну самосталност.

На референдуму 21. маја 2006. године гласало је 419.240 грађана, или 86,5 одсто од укупног броја бирача.

Независност државе подржало је 230.661, или 55,5 одсто грађана Црне Горе који су изашли на референдум, док је за останак у заједничкој држави са Србијом гласало 185.002 или 44,5 одсто.

Референдумско питање гласило је – Желите ли да Република Црна Гора буде независна држава са пуним међународно-правним субјективитетом.

Црногорски парламент је 3. јуна 2006. прогласио независност, а у том периоду предсjедник Црне Горе био је Филип Вујановић.

Њега је на тој функцији 2018. замијенио Мило Ђукановић, а дан уочи обиљежавања 17 година од обнове независности инаугурисан је нови шеф државе Јаков Милатовић.

Он је на изборима који су одржани 2. априла ове године у другом кругу побиједио Мила Ђукановића. Новоизабрани предсједник Црне Горе Јаков Милатовић је казао на јучерашњој инаугурацији да је помирена Црна Гора, једина права.

-Никада више не смијемо дозволити да се било који појединац осјећа обесправљено. Никада не смијемо дозволити да неко због другачијег политичког опредјељења буде ускраћен за успјех у животу, поручио је Милатовић.

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић у петак вече, на прослави која је организована поводом Дана независности, казао је да у Црној Гори више нема недодирљивих и да не треба да их буде, те да су у борби против корупције и криминала направљени историјски помаци.

Осим 21. маја 2006. године, 2. априла 2023. и 30. август 2020. један је од значајнијих датума у новијој историји Црне Горе када је на парламентарним изборима промијењена тридесетогодишња власт Демократске партије социјалиста и њених коалиционих партнера. Следећи парламентарни избори на којима ће политичке партије и коалиције одмјерити снаге заказани су за 11. јун ове године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here