Новски матуранти плесали квадрил за крај средњошколског образовања

Матуранти СМШ „Иван Горан Ковачић“ заплесали су данас у подне квадрил и уз музику и осмјех означили завршетак школске године. На Тргу Николе Ђурковић у шпалиру је било њих 140 који су се, уз звуке Штраусовог „Слијепог миша“, придружили вршњацима из цијеле Европе у покушају да још једном оборе Гинисов рекорд у највећем синхроном плесу.

Лијеп обичај новски средњошколци поштују још од 2008. године када су први пут учествовали у пројекту Плес са Европом. Од тада, сваког трећег петка у мају, у срцу града славе крај једног важног периода у свом животу уз пиштаљке, плес, кишобране који су дио сценографије. Квадрилом је руководила Кристина Влаовић.

Посебно је поносан тренутак који означава да су школа, град, да је породица изњедрила још једну генерацију младих људи стасалу да настави путем стицања нових знања или започињања посла, казала је секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало поздрављајући матуранте, њихове родителеј и професоре.

Ана Замбелић – Пиштало, секретарка за културу и образовање

-Данас славите завршетак средње школе – плесом и музиком као ваши вршњаци широм Европе и остављате једно веома важно животно поглавље за собом. Оно ће увијек представљати посебан прегршт успомена због различитих анегдота, период безбрижности и пријатељстава која се чувају и његују, штите од заборава, истакла је Замбелић Пиштало.

Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови подржао је одржавање квадриле, као и бројна друга школска дешавања и активности, а секретарка Замбелић Пиштало додаје да ће увијек бити ту за младе људе без обзира да ли ће кренути из свог града даље у потрази за знањем или послом, или ће остати у њему да помогну да га граде још бољим и приступачнијим за свако дијете и младог човјека.

-Драги професори, хвала вам за труд и рад да образујете ове младе људе и створите им темељ да се даље изграђују. Драги родитељи, вама посебно хвала што сте одњеговали овакву младост која ће сутра бити ослонац друштва и покретач промјена на боље. Драги матуранти, шта год радили и гдје год да кренете прво будите добри људи. Учите јер знање нема цјену. Добро чините још бољим, а све што је лоше покушајте оплеменити. Нека вас добре мисли и осмјеси које вам са овог трга и из града шаљемо, током живота прате, истакла је Замбелић Пиштало.

На кратко су освојили срце града, заплесали, донијели необично снажну и искрену енергију и радост коју само младост може понудити. Пред њима је период завршавања матурских и стручних испита, уписивања факултета или потраге за послом, а изнад свега радује скори свечани дефиле кроз град и прослава матурске вечери.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here