Бесплатни прегледи коже у 11 општина, у Херцег Новом 27. маја

Фото: Илустрација -Еуромеланом

Дерматолози у Црној Гори у оквиру Еуромеланома кампање 25. маја организују бесплатне, превентивне прегледе у 11 општина у државним и приватним здравственим установама. У херцегновском Дому здравља бесплатни прегледи биће омогућени грађанима  27. маја од 12 до 15 сати а ординираће љекари, дерматолози Тијана Реихел, Милица Ђуровић Бојови и Ана Поповић.

Национална координаторка кампање, др Ана Поповић, дерматовенеролог-онколог, казала је да је циљ  откривање меланома у раној, потенцијално изљечивој фази.

Прегледи ће се обављати у Подгорици, Никшићу, Херцег Новом, Бару, Улцињу, Цетињу, Будви, Котору, Беранама, Бијелом Пољу и Пљевљима.

Слоган овогодишње кампање је „Да ли се штитите од сунца?” како би се скренула пажња да коришћењем одговарајућих превентивних мјера, смањујемо ризик од настанка фотооштећења и рака коже.

-Поражавајућа статистика показује да се у нашој земљи сваке године од меланома региструје око 60 новообољелих, а око 70 одсто обољелих јави се дерматологу у касној фази болести, када је далеко већи ризик од даљег ширења болести у лимфне чворове и унутрашње органе. Важно је ослободити се страха од ове болести, јер ако на вријеме откријемо малигне ћелије у површном слоју коже, једноставном хируршком интервенцијом у локалној анестезији завршавамо лијечење. Једино што преостаје је да се касније чувамо од сунца и одлазимо на редовне прегледе, казала је Поповић.

Пацијенти, како каже, треба да се јаве на преглед ако примјете да је настала нека нова промјена или да је дошло до промјене на већ постојећем младежу, у смислу различитости боје, неравномјерности ивица, раста младежа или промјене у хоризонтално вертикалном правцу, ако нека промјена крвари или расте.

Упозорила је да осјетљивој групи припадају особе свијетле пути, косе и очију, особе чији су сродници већ обољели од меланома и они са великим бројем младежа.

-Стопа оболијевања од меланома је у сталном порасту, а последњих неколико година забиљежен је у све већој мјери и код млађе популације. Овогодишња кампања је усмјерена на побољшање заштите од УВ зрачења и међу адолесцентима. Према истраживањима ризик за настанак меланома повећан је за 18% међу пацијентима који су имали опекотине од сунца прије 18 године живота, наводи Поповић.

Организатори Еуромеланом кампање су Европска академија за дерматоонкологију, Европска академија за дерматовенерологију, Министарство здравља Црне Горе и чланови Удружења дерматовенеролога Црне Горе.

Радио Телевизија Црне Горе подржала је Еуромеланома кампању рекламним спотом, у ком плесни пар кроз едукативни перформанс указује на значај самопрегледа коже.

Постављени су билборди са слоганом овогодишње кампање:” Да ли се штите од сунца”? у Подгорици, Херцег Новом, Будви, Цетињу и Никшићу.

Извор: РТЦГ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here