Дискусија о значају видео игрица и електронских спортова за економски развој и туризам у Портоновом

Савез електронских спортова Црне Горе ће заједно са невладином организацијом 4Future (4F) и Секретаријатом за туризам, економски развој и инвестиције Општине Херцег Нови организоваће у петак, 5. маја двије панел дискусије у конгресној сали Портонови ризорта од 12 до 15 сати.

Из Секретаријата позивају све заинтересоване да присуствују и на овај начин се информишу о заједничкој перспективи гејминга и електронских спортова за економски развој и туризам.

Како су казали из Савеза електронских спортова Црне Горе, који већ готово деценију предано раде на развоју гејминга и електронских спортова у Црној Гори и региону, у посљедњих пет година, потрошња у гејминг индустрији се удвостручила са стотину милијарди америчких долара на готово двије стотине милијарди америчких долара, а пројекције су да ће се овај тренд раста у годинама које слиједе наставити.

– Видео игре више нису само доколица тинејџера, већ израстају у озбиљну индустрију која из године у годину привлачи све већи број корисника. Према истраживању МИДИА, истраживачке агенције, у свијету је више власника конзола старосне доби од 35 до 44 година него оних старосне доби од 16 до 24 године. Од мобилних телефона до десктоп рачунара, гејминг постаје све озбиљнија индустрија која не само да пружа забаву, већ утиче и на будући развој друштва и друштвених норми у цјелини – наводе из Савеза.

У наредном периоду биће одржан низ јавних дискусија у готово свим црногорским општинама, са циљем бољег упознавања шире јавности са приликама у гејминг и е-спорт индустрији, те како се Црна Гора може позиционирати као својеврстан гејминг центар не само у региону, већ и у Европи, поручују из СЕСЦГ. Присутнима ће се у петак обратити Секретар за туризам, економски развој и инвестиције Општине Херцег Нови, Ненад Витомировић, док ће у оквиру панел дискусија говорити Слободан Франета (Техномакс), Филип Шоћ (СЕСЦГ), Филип Ивановић (Вијести), Николета Вукчевић (креаторка гејминг емисија у „FiveG“), Марко Вулетић (еФК Будућност), Нађа Рајковић (креаторка гејминг садржаја), Павле Штурановић (коментатор/судија), Бојан Татар (репрезентативац Црне Горе и тренер).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here