УКИНУТА ЗАБРАНА МЕЂУГРАДСКОГ САОБРАЋАЈА ВИКЕНДОМ, БЕЗ ТЕСТОВА ПРИЛИКОМ УЛАСКА У ЦРНУ ГОРУ

Министарка здравља  Јелена Боровинић Бојовић казала је да ће убудуће бити дозвољен  међуградски саобраћај викендом. Представљајући на данашњој конференцији за медије нове мјере у циљу заштите од коронавируса др Боровинић Бојовић казала је да је дозвољен  улазак у Црну Гору  без тестирања на корона вирус. Забрањена је  прослава Нове године 13. јануара у затвореном и на отвореном простору.  У угоститељским објектима којима је и даље дозвољен рад од од 7 до 20 часова није дозвољено извођење музике уживо.

Др Боровинић Бојовић казала је да је епидемиолошка ситуација тренутно много боља него уочи Нове године те да је то првенствено захваљујући томе што су грађани поштовали мјере и што је била добра контрола поштовања мјера.   Она је казала да је тренутна попуњеност ковид болница  нешто преко 50%, што је значајно мање него у претходном периоду.

Директор Института за јавно здравље, Игор Галић казао је да није било пораста броја новозаражених на нивоу државе, али да постоји широка локална трансмисија вируса.

-Тренд оболијевања се одржава и поред бројних изазова. Број позитивних и тестираних у децембру се кретао од 20 до 34 процента. У јануару се кретао од 20 до 35 процената, трећег и четвртог што доказује да нијесмо имали пораст обољелих. Стопа активних случајева на 100 хиљада људи и даље се највише одржава у Подгорици, на Цетињу и у Бару- навео је Галић.

Он  је додао да је епидемија стабилизована, захваљући се грађанима који су се придржавали мјера.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here