„Откуп“ Андрије Радуловића промовисан у Градској библиотеци

Нова књига поезије „Откуп“ пјесника Андрије Радуловића представљена je синоћ у Градској библиотеци и читаоници Херцег Нови.

Андрија Радуловић је аутор тринаест књига поезије и двије антологије поезије Више од три деценије ствара, а посебно ми је драго што је у Херцег Новом.

-Моја друга књига поезије објављена је у Херцег Нови. То је је увијек био отворен град за писце, а посебно за мене, казао је Радуловић.

Један дио збирке Откуп, какао је објаснио Радуловић  је настао „под маском“  док се лијечио од корона вируса.

-Симболичан наслов Откуп посебно су нагласили и рецензенти књиге Бата Милановић и Драган Јовановић Данилов који су истакли ту димензију настанка у којим условима је писана поезија. То је откуп од свега , од лажне љубави, бјелине папира, естетике, гријехова од свега.

Поезија овог аутора преведена је на двадесет седам страних језика и заступљена је у бројним антологијама, атласима и изборима поезије, како код нас тако и у иностранству. Преводили су га  углавном пјесници који су га упознали на неком сајму књига или фестивалу.

-Никад није било посебно организовано, али се стигло до 27 језика, то је велики број за нас овдје у Црној Гори. Значајно ми је што сам подршку за рад добијао од Матије Бећковића , Миодрага Цупића, Жарка Команина, Србе Игњатовића и више страних познатих критичара.

Књига „Откуп“ је објављена у издању Књижевног друштва „Његош“ из Никшића, а Радуловић је један је његових од оснивача

-Књижевно друштва Његош постоји више од 20 година. Та идеја о оснивању потекла је од митрополита Амфилохија који је био нас почасни члан. Предсједник је пјесник Милутин Мићовић. Циљ нам је да у вријеме кад је Његош био запостављен скрене на њега пажња и организују „Његошеви дани“ и успостављају контакти са људима који воле и цијене Његоша. Сви се ми писци налазимо под Његошевим небом, закључио је Радуловић.

На промоцији књиге у Градској библиотеци говорио је  и књижевни критичар др Радоје Фемић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here