Црна Гора изабрана да потпредсједава Економском комисијом УН за Европу

На 70.  засиједању, које се одржава од 18-19. априла 2023. године у Женеви, Црна Гора је изабрана да потпредсједава Економском комисијом Уједињених нација за Европу.

 У наредном двогодишњем периоду УНЕЦЕ-ом ће предсједавати Швајцарска, а потпредсједавати Аустрија и Црна Гора. Овим избором омогућено је учешће Црној Гори на првој линији у доношењу значајних одлука у области економског развоја ЕЦЕ региона, саопштено је из Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма. 

Делегација Црне Горе на челу са министарком екологије, просторног планирања и урбанизма Аном Новаковић Ђуровић, на маргинама 70. засиједања УНЕЦЕ-а, одржала је билатералне састанке са Олгом Алгајеровом, извршном секретарком УНЕЦЕ-а и Силви Мотард, в.д. регионалном директорком Програма Уједињених нација за животну средину за Европу (УНЕП).

Новаковић Ђуровић, током састанака указала је на приоритете и бројне изазове у области одрживог развоја и животне средине, које проистичу из предприступног Поглавља 27 – Животна средина и климатске промјене за чланство у Европској унији, Зелене агенде за Западни Балкан и УН Агенде за одрживи развој 2030.

Уз велику захвалност Црној Гори за учешће на 70. засиједању УНЕЦЕ, охрабрено је и учешће Црне Горе у раду свих подтијела УНЕЦЕ-а у циљу достизања дигиталне зелене будућности. Имајући у виду значај подршке агенција Уједињених нација у достизању зацртаних циљева у развојним областима Црне Горе, понуђена је експертска подршка од стране УНЕЦЕ и УНЕП-а, за израду анализа стања и дефинисања препорука у контексту јачања институционалних и законодавних капацитета,саопштено је из Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма Владе Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here