УТ услови за израду главног пројекта водоснабдијевања виших градских зона

У херцегновском “Водоводу”, према најавама, ускоро ће бити издати урбанистичко-технички услови и расписан тендер за израду главног пројекта водоснабдјевања виших градских зона. Вриједност пројекта је процијењена на око три милиона еура, због чега се надају да ће ући у капитални буџет за наредну годину.

Kако је за РТХН казао директор „Водовода и канализације“ Херцег Нови Боро Лучић, у плану су два пројекта; један се односи на дистрибутивну мрежу на Топлој три, а други на изградњу два већа резервоара са припадајућим цјевоводима на ривијери.

-Паралелно са оним што радимо на Луштици, радимо и на овој страни да бисмо следеће три до четири године заиста имали уредно водоснабдјевање са доста мање губитака. Такође, и са уштедом и електричне енергије, пошто када се изгари тај нови цјевовод биће мање коришћене постојеће пумпе кроз градско језгро, тако да се надам да ћемо успјети за пар година да ријешимо проблеме.

Боро Лучић, директор Водовода и канализације ХН

Са представницима Регионалног водовода су у сталном контакту, усљед проблема са дионицом цјевовода у Бијелој.

-Очекујемо састанак следеће седмице када будемо све ово сублимирали, све наше активности које можемо да урадимо, које они могу да ураде и на самом смањењу губитака код нас. Такође, ми ћемо већ послије првомајских празника имати велику акцију детекције губитака на мрежи, тако да се надам да ћемо, када будемо сјели са њима, кроз све што тренутно одавде припремамо, све информације и документацију, отворити теме и власништва и самог улагања. Јер само тај километар да се поправи је скоро 700 000 еура са ПДВ-ом, а то није само тај проблем, има их више. Мислим да је то ипак једно велико улагање и да прије тако великог капиталног улагања треба да се зна шта је чије власништво да бисмо знали шта очекује нас касније за одржавање, а шта њих, али сматрам да је ово добар моменат да заиста ријешимо сва отворена питања са Регионалним водоводом, поручио је Лучић.

Интензивиран је рад на детекцији губитака, који су на ривијери смањени до 20 %. У току је последња фаза повезивања секундарне канализације око Опачице на  главни колектор, а очекују и главни пројекаст којим ће ријешити овај дуготрајни проблем становника Kута и Зеленике.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here