НОВА ПОДРШКА ВЛАДЕ ЗА МИКРО, МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА

Foto: Ilustracija

Влада Црне Горе интензивно ради на припреми новог пакета мјера којим ће бити настављена подршка привреди, због проблема изазваних пандемијом коронавируса, прије свега због неликвидности али и потребе за додатним финансијским средствима.

Како је саопштено из Министарства економског развија, укупна вриједност кредитне подршке, укључујући ИПАРД програм износиће 20 милиона еура, а њена реализација ће отпочети наредне седмице.

Дио новог пакета мјера је и сет кредитних линија које припрема Инвестиционо развојни фонд Црне Горе, у сарадњи са овим Владиним ресором и Министарством финансија и социјалног старања у циљу обезбјеђивања додатне финансијске подршке за ликвидност.

Посебне повољности овог пакета везане су за „Програм подршке ликвидности привредницима за ублажавање посљедица изазваних пандемијом корона вируса“, путем које потенцијални корисници, чија је дјелатност угрожена услед утицаја пандемије КОВИД-19, могу аплицирати за кредитна средстава у износу до 150.000,00 ЕУР, уз рок повраћаја до 5 година, укључујући годину грејс периода, уз каматну стопу од 1,5%. Намјена кредита је рјешавање проблема ликвидности кроз финансирање обртних средстава, нето зарада за запослене, трошкова закупа. Детаљне информације ће бити доступне на сајту Министарства економског развоја и Инвестиционо развој фонда.

Ова подршка је намијењена прије свега микро, малим и средњим предузећима чија је ликвидност угрожена услед негативног утицаја пандемије КОВИД-19, чиме Влада жели ставити посебан акценат на подршку овој категорији предузећа.

Потенцијални корисници, чије је пословање угрожено усљед утицаја пандемије кроз ову подршку имаће могућност аплицирања за веома повољна финансијска средства, у циљу рјешавања проблема текуће ликвидности. Пакет кредитних линија првенствено се односи на финансирање обртних средстава и текуће ликвидности, уз веома повољне каматне стопе, које се крећу од 1,5% до 3%, фиксно на годишњем нивоу.

Такође, посебан бенефит се огледа у чињеници да потенцијални корисници подршке имају могућност аплицирања за кредитна средства, на основу „меких“ средстава обезбјеђења (мјенице предузећа, личне мјенице). Истовремено, Министарство економског развоја и Министарство финансија и социјалног старања у сарадњи са Међународним финансијским институцијама раде на обезбјеђивању додатних финансијских средстава којима ће подржати привреду , а која ће такође бити дио новог пакета подршке привреди.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here