Отворен пословни форум- повезивање компанија на релацији Црна Гора- Мађарска

Пословни форум, у организацији мађарске агенције за промоцију извоза ХЕПА,  отворен је у Градској кафани. Циљ је да се повежу компаније, произвођачи и купци производа и услуга на релацији Црна Гора – Мађарска.

амбасадор Мађарске у Црној Гори Јожеф Неђеши

Мађарска на Црну Гору не гледа као стратешког партнера, већ као истинског пријатеља, казао је на отварању амбасадор Мађарске у Црној Гори Јожеф Неђеши и додао да све више мађарских компанија долази у Црну Гору.

-Наши политички однос су изврсни, док се економска сарадња развија на основу узајамног уважавања. Мађарска дослиједно подржава убрзавање процеса интеграцијa ЦГ у ЕУ и цјелокупног региона. Надам се да ће данашњи преговори довести до плодне сарадње и да ће се у Црној Гори појавити много нових мађарских производа и услуга, казао је Неђеши.   

предсједник Општине Стеван Катић

Према ријечима предсједника Општине Стевана Катића, изузетна је част да управо Херцег Нови буде одабран за домаћина пословног форума и мјесто у којем ће заједно отпочети ново поглавље пословног умрежавања.

-Надамо се да ће форум створити нове везе и кооперативност између мађарских произвођача и компанија са предузетницима и привредницима нашег града, залива и цијеле Црне Горе. Уз помоћ Секретаријата за туризам, економски развој и инвестиције трудимо се да наш град представимо у најбољем свијетлу, указујући на спремност локалне самоуправе да у сарадњи са бизнис партнерима створимо повољан пословни амбијент и подстакнемо на иновативност, али и да нашим грађанима пружимо производе и услуге високог квалитета, казао је Катић.

генерални менаџер ХЕПА-е, Габор Јенеи

Протекле три године, како је казао генерални менаџер ХЕПА-е, Габор Јенеи, биле су изазовне за економију, најприје је дошла ковид пандемија 2020. године, након тога и рат у Украјни, који је донио велику инфлацију и раст цијена енергената.

– Још више је важно, а свакако и изазовније него прије, помоћи компанијама при извозу. На срећу, ХЕПА је институција у оквиру Министарства спољних послова и трговине, па као такви имамо могућност сарадње са мађарским амбасадама широм свијета. Са Амбасадом и трговинским аташеом у Црној Гори имамо јако добру сарадњу. Уз то у Подгорици имамо отворену и канцеларију – истакао је он.

Услуге које ХЕПА нуди мађарским компанијама које извозе су информације о тржишту кроз едукације, истраживања тржишта и организацију догађаја, казао је Јенеи.

Предсједник Комп Комерц групације, Ранко Јововић

Предсједник Комп Комерц групације, Ранко Јововић, казао је да је Мађарска позната као јако снажна прехрамбена економија и годинама улаже у ЦГ.

-Свједоци смо да су први хотели у ЦГ градили мађарски инвеститори, ту је Хунгест хотел тако да нисмо случајно у Херцег Новом. Велике су инвестиције и кроз банкарски сектор, кроз телекомнуикације и надам се да ће у наредном периоду, Мађарска која је врло заинтересована за енергетски сектор и осталу инфраструктуру у Црној Гори, допринијети даљем развоју наше земље кроз мађарске инвестиције, казао је Јововић.  

Од  овог скупа, како је додао, очекује да заједничким напорима мађарски партнери упознају тржиште Црне Горе, Херцег Новог и да ће у наредном периоду бити још оваквих скупова, на још већем нивоу, јер Мађарска и ЦГ имају пријатељске везе, казао је Јововић.

Пословни форум у Градској кафани траје и сутра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here