Промоција књиге Небојше Б. Драшковића у Дворани Парк

Дворана Парк

Збирка архивских докумената Небојше Б. Драшковића, под називом „Војвода и спахија Драшко Поповић“, која представља омаж аутентичној историјској личности, првом чевском војводи и спахији, биће промовисана у недељу, 26. марта у 18 сати у у фоaјеу Дворане Парк.

О књизи ће говорити др Радомир Рашо Миловић, Небојша Рашо и аутор. Програм води уредница књижевних програма ЈУК Херцег фест, Дијана Кривокапић.

Драшко Поповић био је истакнути актер бројних битака на нашим просторима у 17. вијеку, а помиње се у архивима Венеције, Санкт Петерсбурга, Дубровника, Задра, Котора и другим. О њему је испјевано десетак епских пјесама, а у новијем периоду спјеване су и пјесме о његовим потомцима.

Његова личност инспирација је умјетницима још од раније, те се тако појављује као један од ликова Његошевог „Горског вијенца“, а његов лик овјековјечио је познати вајар Ристо Стијовић.

Небојша Б. Драшковић у овој збирци, подјељеној у девет цјелина, генеолошки и хронолошки обухватио је бурно историјско раздобље у коме је живио први главар Катунске нахије, те расвијетлио прилике у ондашњој Црној Гори. Мотивацију за стварање ове збирке Драшковић је пронашао у љубави према снажној личности Драшка Поповића, као и у низу неистина о његовом поријеклу, које су објављене у бројним текстовима.

Небојша Б. Драшковић рођен је 1958. године у Никшићу, гдје је завршио основну школу и гимназију. Студирао је права и историју на универзитетима у Новом Саду, Београду и Титограду, гдје је дипломирао 1983. године. 

У Херцег Нови досељава 1995. године, те до данас овдје живи и ствара. Добитник је Октобарске награде Херцег Новог за 1996. годину. Члан је Матице српске и предсједник НВО „Поријекло за културну и националну афирмацију становника Црне Горе“.

Објавио је збирку пјесама “Вријеме садашње“ и етнографску књигу „Озринићи“. Монографија „Господари гена у Црној Гори“ најзначајније је Драшковићево дјело, које је због великог интересовања добило и друго, допуњено издање.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here