У Херцег Новом 47 бирачких мјеста; право гласа има 25.462 грађана

Илустрација

У поноћ је почела изборна тишина уочи избора за предсједника Црне Горе, који ће бити одржани у сутра (недеља, 19. март).

У Херцег Новом право да гласа за једног од седам предсједничких кандидата имају 25 462 грађанина, а бирачка мјеста, којих је у нашем граду 47, биће отворена од 7:00 до 20:00 сати.

На изборима ће учествовати лидери Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић, Нове српске демократије Андрија Мандић, Демократа Алекса Бечић, Уједињене Црне Горе Горан Даниловић, један од лидера Покрета Европа сад Јаков Милатовић, посланица Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић Станковић и инфлуенсер Јован Радуловић.

За предсједника Црне Горе биће изабран кандидат који је добио више од половине важећих гласова бирача који су гласали. Ако ниједан кандидат не добије тај број гласова за 14 дана ће бити одржан други круг избора, између два кандидата која су добила највећи број гласова. За предсједника државе у другом кругу ће бити изабран кандидат који добије већи број гласова изашлих бирача.

Гласачко право у Црној Гори имају 542 154 грађанина, а предсједник се бира на пет година.

Сутрашњи предсједнички избори биће четврти од обнове независности, и осми од увођења вишепартијског система. Досадашњи предсједници Црне Горе су били Момир Булатовић, Филип Вујановић и Мило Ђукановић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here