Олга Гојнић Бориловић – највећа тежња је „уосјећавање“

У Градској библиотеци и читаоници Херцег Нови синоћ је представљена књига „Fenix ex Pandora“ младе црногорске списатељице Олге Гојнић Бориловић.

Збирка кратких прича, објављених у јесен 2021. године у издању београдске „Нове поетике“, садржи модерне приповјести којима је заједничко трагање за животним смислом и сопственим унутрашњим свијетом.

Професорица енглеског језика и књижевности, Олга Гојнић Бориловић, за РТХН објашњава да је мотив њене нове књиге лични препород и вјера у нове почетке.

-Сви знамо симболику Пандорине кутије, као и Феникса, али негдје је инспирација била у томе да када прође све оно лоше, нада је уствари у препород индивидуе, у неко васкрснуће за живота. У васкрснуће из свих недаћа у које будемо запетљани и вјера у почетке, као што би рекао Борхес – „врт са рачвастим стазама“, односно безброј нових започињања. На неки начин је незаобилазно питање колико и шта радимо да би живјели онако како желимо. У овој књизи као да сам, прво себи, као мрвице хљеба остављала „упутства за употребу“ осјећања, мисли и то је покушај да се нађу неки одговори које вјероватно цијелог живота треба тражити.

„Fenix ex Pandora“ и прва збирка кратких прича “Естер“ донекле обрађују сличне теме, а ауторка сматра да треба наћи суживот између тамне и свијетле стране личности.

-То је једино могуће прихватањем. Kада се у било којој сфери живота заморите  од истјеривања те тамне стране, када схватите да је и она дио вас, онда слиједи прихватање, и вјероватно се учимо да те двије стране почну да живе једна уз другу, да уствари помажу једна другој и да смо једино такви комплетни. То се и чита кроз теме индивидуе, пријатељства, љубави, унутрашње борбе више него оне спољашње, можда и важније од ње, казала је Гојнић Бориловић, обједињујући све предивном ријечју Данила киша – уосјећавање, и истичући да је можда то нека највећа тежња.

Kаже да има посебну љубав за Боку и Херцег Нови, и открива да је њено следеће дјело сликовница за дјецу.

-„Перо плавог феникса“ је пјесма, односно прича о дјечаку Шишки и његовом другару Фениксу који је плав и ставља му једно златно перо на косу. То је уствари прича о пријатељству и о екологију, али не само онаквој какву знамо. Сматрам да од малих ногу морамо да учимо како да чувамо мајку природу, али опет и о екологији у смислу међуљудских односа – шта се смије, а шта није у реду, објашњава ауторка.

О књизи „Fenix ex Pandora“, која обједињује 31 кратку причу у којима доминирају ауторкина размишљања о свијету око себе, осјећањима, повјерењу и међуљудским односима, говорила је и новинарка Тамара Kликовац, а промоција је организована у сарадњи са Градском библиотеком и читаоницом Kотор.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here