„Дани Београда“ – Андрић као најснажнија културна спојница Херцег Новог и Београда

Фото: Вук Илић

„Дани Београда” на 54. Празнику мимозе у Херцег Новом почели су Београдском спензом и интерактивном изложбом „Иво Андрић – човек изнад времена” у Кући Ива Андрића.

Интерактивну изложбу, која ће трајати до 07. марта, званично је отворила Марија Петровић испред Музеја града Београда, која је истакла да су у овој поставци изложена прва издања дјела „На Дрини ћуприја” и „Травничка хроника” са оригиналним рукописима, те да је врло битно осврнути се и на Андрићев дипломатски рад, будући да се ради о двије деценије богате дипломатске каријере која се развијала у 10 европских градова.

– Направили смо посебан осврт и на Херцег Нови, односно на те изузетно лијепе, можда најљепше године његовог приватног живота са Милицом Бабић, које је провео управо у овом граду. Ту је живио, стварао и радио, примјер је роман „Омер паша Латас” који је објављен постхумно и чији оригинални рукопис можете да видите на овој поставци, казала је Петровић, а потом и изложбу званично прогласила отвореном.

Фото: Вук Илић

Потпредсједник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур, подсјетио је да су у јулу прошле године у Андрићев дом на Топлој, враћени његови лични предмети који су сада дио сталне поставке „Андрићеве новске стазе, лица и предјели“.

– Данас желим да изразим посебну радост што ће слика о Андрићевом животу и дјелу наредних дана бити допуњена драгоцјеностима које нам је за ову изложбу уступио Музеј града Београда. Надам се да ће чување и поштовање лика и дјела Ива Андрића представљати снажну основу даље сарадње Београда и Херцег Новог, као и наших установа, Јавне установе културе Херцег фест и Музеја града Београда. Уз Задужбину Иве Андрића, са којом имамо потписан протокол о сарадњи, Музеј Београда видимо као важног партнера у мисији које ја почела адаптацијом и ревитализацијом овог знања, а наставља се сталним радом на обогаћивању поставке. Драго ми је што наш циљ препознаје и признаје велики број партнера, као и јавност, а он је јасан и племенит – да Андрићев дом на Топлој буде кућа живота, пријатних сусрета и лијепих успомена – све оно што је ово мјесто представљало за самог нобеловца и његову Милицу“, поручио је потпредсједник Општине Херцег Нови.

Фото: Вук Илић/ потпредсједник ОХН Мирко Мустур

Како је казала Јелена Станковић из Туристичке организације Београда, Кућа Ива Андрића је само једно мјесто – културна спојница Херцег Новог и Београда.

– Ово је већ шеста година да имамо ту част да организујемо „Дане Београда“ у Херцег Новом. Сваке године то чинимо различитим програмима, а ове године смо одлучили да то учинимо кроз неколико сегмената. Један од њих је изложба у овом дивном здању – у сарадњи са Музејом града Београда представљамо један дио изложбе из Куће Ива Андрића у Београду у Кућу Ива Андрића, у Херцег Нови, казала је Станковић и захвалила дугогодишњим сарадницима ЈУК Херцег фест и Туристичкој организацији Херцег Нови, подсјетивши да је на недавном сајму туризма у Београду званично продужен Протокол о сарадњи двије градске туристичке организације.

„Дани Београда” вечерас ће се наставити атмосфером и духом чувене боемске Скадарлије, уз староградску музику, анегдоте и наступ Скадарлијске даме, у пратњи два скадарлијска оркестра и Умјетничког центра Талија, а специјалитете ће ове године приредити ресторан Велика Скадарлија. Скадарлијско вече у новској Градској кафани заказано је за 19 часова.

Такође, у Парку мимозе наступиће Влада и Бајка од 20 часова, чувени београдски дуо који иза себе има педесет година заједничког умјетничког рада.

Програм који на Празник Мимозе Херцег Нови промовише културну и туристичку понуду Београда, као и везе које постоје између овог града и Херцег Новог, организују Општина Херцег Нови, ЈУК Херцег Фест и Туристичка организација Херцег Нови, у сарадњи са Туристичком организацијом и Музејом града Београда, а уз подршку партнера: ЈП Београдске пијаце, ресторана Велика Скадарлија, Умјетничког центра Талија и Градска кафана Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here