„Бокешка бојанка“ – књижица која се након бојања чува у библиотеци

Сарадња писца и књижара Николе Маловића и илустратора Александра Јеремића резултирала је „Бокешком бојанком –  Херцег Нови“, која је креирана како за дјецу, тако и за одрасле.

Бојанка, која се састоји од илустрација и едукативног текста, промовисана је синоћ у Павиљону Градске музике, уз музички програм ђака и професора Музичке школе, а Маловић објашњава да је настала из простог разлога што такве публикације до сада није било на тржишту.

Никола Маловић, писац и књижар

– Било је потребно двије године да реализујемо „Бокешку бојанку“ за дјецу и одрасле, да нађемо доброг илустратора, као што је Александар Јеремић, да од нечега што је словило за књижицу која ће да се обоја и баци, направимо књигу која ће да се обоја и чува у библиотеци, јер ово је књига из које најмлађи могу да сазнају све оно што је важно о Херцег Новом, а одрасли да се подјете – наводи он.

Центарлни дио бојанке заузима детаљна панорама Херцег Новог, са свим кућама из Старог града, па ће Новљани препознати своје домове, док су у текстуалном дијелу историјски подаци о оснивању града. Бојанка се састоји од свих мотива које је важно представити дјеци и одраслима.

Маловић истиче да је за тако велики број детаља на илустрацијама заслужно мајсторство Александра Јеремића.

– Он је трећи илустратор кога смо промијенили да бисмо дошли до најбољег. Имамо нешто што представља грсдски сувенир и презенцу. Имамо шта да поклонимо пријатељима и нашој дјеци, јер ово је књига која се стави у библиотеку, кад се обоја – казао је Маловић.

Одабир детаља није био лак, прича наш писац, дуго је бирао мотиве, па „Бокешка бојанка“ данас представља круну његовог промишљања.

Промоцију „Бојанке“ наступима су обогатили ученици Музичке школе, њихов концерт у Павиљону резултат је сарадње са Градском музиком, чиме је на најбољи начин заокружена презентација книжице посвећене Херцег Новом.

Капелница Валентина Кулиновић задовољна је наступом ђака и интеракцијом са публиком, као и чињеницом да је Градска музика добила свој простор у „Бојанци“.

Валентина Кулиновић, капелница Градске музике

– Ми, као најстарија институција културе у граду и симбол Херцег Новог, налазимо се у „Бокешкој бојанци“ и то је нешто што нас превасходно спаја са њом. Цјелокупан програм је био интересатнан и сви који су били могли су да уживају у забанвим причама Николе Маловића. Мислим да је свакоме било незаборавно – казала је она.

Мотив Градске музике чине капелница и по једна мажоретка у црвеној и бијелој униформи, док пратећи текст објашњава шта је на илустрацији, прича Кулиновић.

Открива да за март припремају нови, шести заједнички концерт са ђацима Музичке школе, али и са организацијом Авенир, јер је март традиционално мјесеца када се обиљежавају Дани франкофиније.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here