Умањење комуналних такси за привремене објекте око 46%

Измјенама и допунама одлуке о комуналним таксама предвиђено је умањење такси за привремене објекте за око  46% и увођење ексклузивне зоне, саопштено је на данашњој централној јавној расправи.

Суштина измјене је у таксеним основама и уведена је нова ексклузивна зона која је утврђена законом о локалним комуналним таксама, казао је Стево Влаовић, помоћник директора Управе локалних јавних прихода.

-Привремени објекти за које се плаћа локална комунална такса усклађени су у погледу врста са правилником о ближим критеријума за постављање односно грађење привремених објеката. Износ таксе у ексклузивној зони је осам еура по метру квадратном. Зона један је умањена за 73%, два за 50%, три за 44%, четири за 50% и пет за 33%. Просјечно умањење за све зоне је око 46%, казао је Влаовић.  

За коришћење простора на јавној површини, киоск и други затворени привремени објекат, како је објаснио Влаовић, уведена је нова ексклузивна зона и износ таксе је 1.70 по метру квадратном, док су остали износи исти као и у важећој одлуци.  

-Угоститељи који користе љетну терасу и плаћају комуналну таксу биће ослобођени обрачунавања локалне комуналне таксе за расхладну витрину, конзерватор за сладолед, сунцобран или тенду.  У одлуци се мијења став који се односи на такси стајалишта. Такса ће се утврђивати по издатом изводу лиценце у годишњем износу од 65 еура, казао је Влаовић.

Јавна расправа о измјенама и допунама Одлуке о локалним комуналним таксама трајаће до 13. фебруара.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here